Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 7 de setembre del 2016

Menorquins pels Països Catalans

Text del manifest amb què es va cloure l'acte en favor d'una república per als menorquins


Estelades a Maó / Foto: Quico Romeu -2016
Ara fa un any, els partits impulsors de l'acte en favor d'una república per als menorquins, varen signar un manifest titulat 'Menorquins pels Països Catalans'. Amb la lectura d’aquest manifest es va cloure l'acte històric que es va celebrar a Ferreries aquest passat dissabte.

Aquest és el text íntegre del manifest:
«Com a menorquins, no podem obviar la importància dels moviments polítics que s’estan donant en una part dels Països Catalans.
El Principat de Catalunya viu una oportunitat històrica per passar per damunt de les mancances democràtiques de l’Estat espanyol i assolir la sobirania política. És cert, que l'eina que la Generalitat ha hagut d'utilitzar no és la que voldríem, però sí és la millor opció davant la impossibilitat que té la població principatina d'exercir la seva sobirania davant un Govern espanyol que suspèn en democràcia i en escoltar les demandes que els ciutadans li fan, enfonsant-se en el mantra de l'Espanya constitucional i uniformitzadora, sense entendre que la legalitat no ha de passar mai per sobre de la voluntat d'un poble.
La realitat és que la creació de la República Catalana no respon tan sols a motius econòmics, a la dèria d'uns quants polítics o a un sentiment nacional, sinó que representa l’oportunitat de canviar de model d’Estat – impossible dins d’Espanya - generant una societat amb menys tolerància a la corrupció i amb major respecte cap als diversos col·lectius que en formen part.
També s'obre l'oportunitat de crear un marc legal que protegeixi el medi ambient, valorant i respectant el territori, així com una separació real dels lligams entre el poder legislatiu i el judicial. A més, es podran tirar endavant totes aquelles polítiques socials que el Govern espanyol es nega a fer, com una fiscalització que gravi més les grans fortunes, prioritzar les infraestructures importants (com el corredor mediterrani) o desenvolupar el decret de pobresa energètica.
En aquest esperançador futur, més proper que llunyà, tindrem un país disposat a estendre’ns la mà en el nostre propi procés de maduració i assoliment com a poble. Per tant, des de Menorca no podem fer veure que l’anhel popular del Principat no ens afecta, ja que, en l'àmbit econòmic i sobretot cultural, el Principat de Catalunya i el País Valencià suposen l’estímul més important per a la nostra illa.
D'altra banda, el fet que el Principat de Catalunya esdevingui un Estat sobirà tindrà unes repercussions per a nosaltres que cal tenir en consideració. En primer lloc, podem estar segurs que s’incrementarà el maltractament econòmic i lingüístic que ja patim, i segonament, no oblidem que aleshores els illencs serem els qui suportarem la pressió fiscal que ara rep el Principat i que s'haurà de contrarestar un cop no es pugui comptar amb aquest. Possiblement també perdrem poder de decisió i tot es justificarà sota l’empara de la Constitució i del que hi diu al nostre DNI. Aquesta és la raó per la qual mai podrem ser bons menorquins i alhora bons espanyols, perquè sempre que qüestionem l'Statu Quo se'ns maltractarà en comptes d'escoltar-nos o satisfer les nostres necessitats.
És per açò, que necessitam posar ja les bases del procés polític i popular que s’haurà de donar en el si del poble de Menorca. És per açò, que tornarem a lluitar, que tornarem a sofrir i que tornarem a vèncer.
Visca Menorca República, visca Menorca Lliure!»

Font: «Necessitam posar ja les bases del procés polític i popular que s’haurà de donar en el si del poble de Menorca» » Balears » Balears » dBalears.cat