Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

diumenge, 18 de setembre del 2016

Els 7 plans per conèixer el patrimoni cultural i natural de les Terres de l'Ebre

Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren a Europa entre setembre i octubre
El flixanco Jaume Masip, de l'Associació La Cana

Foto: 

ANNA ZAERA
Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L'edició 2016 a Catalunya se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de setembre, tot i que algunes poblacions ho allargaran duran tot el mes de setembre i octubre. Enguany el lema suggerit és 'Patrimoni de totes' i posa en relleu la cooperació multilateral de tots els agents necessaris per a difondre i conservar el patrimoni cultural, fomentar la màxima visibilitat de la participació ciutadana, el voluntariat, els col·lectius minoritaris, etc. Hem fet una selecció de les activitats més destacades entre les que cal mencionar les organitzades pels col·lectiu La Cana de Flix i Terres de Cruïlla, associació que engloba els pobles del Sénia. Coneix la nostra història!
1. Visita el patrimoni de Flix
Flix és un dels pobles més actius pel que fa a la divulgació del seu patrimoni, per això, hi ha programades moltes activitats prèvies en diferents espais patrimonials. El cap de setmana del 16 al 18 de setembre, tindran lloc els concerts 'Música i Patrimoni', amb les actuacions dels alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música de Flix al Refugi antiaeri (divendres), els Petits Cantaires de l’Orfeó de Flix al Castell nou (dissabte) i l'Orfeó de Flix a l'església Parroquial (diumenge). També cal destacar la inauguració oficial de les VIII Jornades de Patrimoni i IX Curs 'Coneguem la Ribera d'Ebre', amb la presentació de l'exposició 'Pedres de fe, esglèsia i ermites de Flix'. 
Més informació
 
2. Visita teatralitzada a Tortosa
Visita teatralitzada per veure l'exposició permanent del Museu de Tortosa de la mà de diferents personatges que representen tres moments de la història de Tortosa. L'exposició permanent està estructurada en sis àmbits temàtics: Orígens, Íbers, Dertosa, Turtuxa, Tortosa i Modernitat. Els períodes de Dertosa i Turtuxa protagonitzen algunes de les noves incorporacions d'objectes. En una de les vitrines trobem un fogonet portàtil de ceràmica d'època andalusina, que no havia format part mai de cap exposició. A l'àmbit de la Dertosa romana es presenten ceràmiques acompanyades d'un mapa sobre les rutes comercials durant l'Alt Imperi, elaborat a partir dels diferents tipus de ceràmica localitzats a la ciutat. Els passis gratuïts tindran lloc el 18 de setembre a les a les 11, a les 12 i a les 13 hores. 
Més informació
 
3. Visita guiada i comentada al Castell de Móra d'Ebre
En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, el diumenge 18 de setembre tindrà lloc una vista guiada gratuïta a aquest antic edifici militar d'origen islàmic de Móra d'Ebre, declarat Bé cultural d'interès nacional. Està situat al nord del nucli urbà de la vila, amb una gran vista sobre el riu, i està documentat des del 1060. Va formar part de la baronia d'Entença, formada pels Castellvell, els Subirats-Sant Martí, els Entença, els Prades, els Cardona i els Medinaceli, i és al segle XIX quan el castell es veu destruït a poc a poc com a resultat del seu ús durant les guerres carlines. Actualment es conserven uns 350 m de muralla en bon estat, una torre, una gran terrassa, l'entrada i algunes dependències.
Més informació
 
4. Visita guiada a Vinebre
El dia 25 de setembre a les 10h tindrà lloc una visita guiada a Vinebre a càrrec de Josep Maria Pros Tarragó, estudiós de la història de Vinebre. El punt de trobada serà Ca Don Joan i es recorreran els carrers del nucli antic seguint el rastre de les tres cultures (jueva, cristiana i àrab) que hi van conviure fins a les expulsions. També hi trobarem diferents marques de riuades i es recordarà la nefasta figura del Barbut de Vinebre a la Plaça del Rei, on va acabar la seva vida de malifetes, mort pels Mossos d’Esquadra i lligat en una creu aspada recolzada a la façana de l’església. També hi haurà la visita a ca Don Joan i la casa natal de Sant Enric d’Ossó i Cervelló, que es conserva exactament igual com era al segle XIX. Finalment visitarem el col·legi de les teresianes, que Gaudí va encomanar de dur a terme al seu deixeble Bernardí Martorell i, per acabar, hi haurà un tast de vins de Vinebre!
Més informació 
 
5. Recorregut històric per Riba-roja d'Ebre
El proper 15 d'octubre s'ha programat un recorregut pels llocs més emblemàtics del poble. La sortida es fa des de davant de la Casa de la Vila des d'on es parla dels temps prehistòrics i els romans; es continua cap a la zona del Calvari per explicar la població morisca; el casc antic amb el Castell i la roca de la Pena per explicar els templers, hospitalers i Edat Mitjana; a l'església es farà una explicació del seu interior i de la façana s'explica l'època moderna; i acabem una altra vegada davant de la Casa de la Vila per parlar de l'època actual. 
Més informació
 
6. Construccions de pedra seca i oliveres a Freginals
La Mancomunitat Taula del Sénia, juntament amb ajuntaments, associacions i entitats diverses, participa per tercer any a les Jornades Europees de Patrimoni. Les activitats de ‘Terres de Cruïlla’ se centren en els arbres amb història com a part del nostre patrimoni. Partint dels arbres en el seu més ampli sentit, les activitats són molt variades, destacant la importància dels arbres com a valor patrimonial lligat a la història d'una comunitat. Aquesta sortida per Freginals, que tindrà lloc el 9 d’octubre, ens permetrà observar construccions de pedra seca, precioses vistes del Delta, així com barraques, corrals, oliveres centenàries i mil·lenàries i les casetes típiques de camp.
Més informació
 
7. Ruta del cítric a Alcanar
Aquesta és una de les activitats destacades també pel que fa al programa de rutes de Terra de Cruïlla. Partint dels arbres en el seu més ampli sentit, l’objectiu de l’activitat és donar a conèixer el procés de producció dels cítrics i la seua importància en l’economia d’Alcanar. La cita és el 15 d'octubre i ens trobarem a la seu de Vivers Alcanar per a visitar-la i veure un vídeo sobre l’empresa. Ens desplaçarem al Mas del Pi, que és un magatzem de preparació i expedició, on es farà una demostració d’empeltar, i anirem a la finca de Martí, centre de producció amb dues grans basses de reg informatitzat. També coneixerem la Cooperativa Exportadora d’Agris ‘Montsià’ d’Alcanar. El dinar és opcional a un restaurant. 
Més informació

Més informació: 

Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya
Dies 16, 17 i 18 de setembre - Terres de l'Ebre
Fitxa d'agenda Surtdecasa
Font: Els 7 plans per conèixer el patrimoni cultural i natural de les Terres de l'Ebre | Surtdecasa.cat