Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

diumenge, 11 de setembre del 2016

Castelló i Lleida segellen l’agermanament en el marc de la celebració del 765 aniversari de la ciutat

Amparo Marco i Montserrat Parra signen un acord per a reforçar les relacions culturals, esportives, socials, turístiques i econòmiques entre ambdues ciutats


El Saló de Plens de l’Ajuntament de Castelló ha acollit l’acte d’agermanament de la capital de la Plana amb la ciutat de Lleida, un acte que s’ha emmarcat en la celebració del 765 aniversari de la fundació de Castelló i que ha estat presidit per l’alcaldessa, Amparo Marco; l’encara vicealcalde i responsable d’Agermanaments, Enric Nomdedéu; i la tinent d’alcalde i responsable de Cultura de la Paeria de Lleida, Montserrat Parra. A la signatura d’aquest acord també ha assistit gran part de la corporació municipal, autoritats i representants de la societat civil.

Enric Nomdedéu ha estat l’encarregat de realitzar un repàs als vincles històrics que uneixen aquestes dues ciutats i que es remunten al 8 de de setembre de 1251, quan el Rei en Jaume I va atorgar a Ximen Pérez d’Arenós, a través del document anomenat privilegi de trasllat, l’autorització per a desplaçar la vila de Castelló de la muntanya a la plana. El vicealcalde ha explicat que les relacions de col·laboració entre municipis constitueixen un element fonamental per a reforçar, afavorir i promoure el progrés, ja que són un estímul per a tots els sectors que formen el teixit civil, social i econòmic i s’han de traduir en un benefici per a tots els ciutadans. Per açò, en aquest acte, Castelló i Lleida s’han compromès a reforçar les relacions culturals, esportives, socials, turístiques i econòmiques, a través de l’organització de trobades socials, el foment de l’intercanvi d’experiències,i l’estudi de fórmules participatives que permeten executar projectes comuns.

Per la seua banda, la regidora de Lleida, Montserrat Parra, ha mostrat la seua satisfacció i agraïment per poder compartir un acte tan significatiu per a ambdues ciutats i ha afirmat que “és la nostra obligació recordar el nostre passat i cuidar el nostre patrimoni material i immaterial, perquè saber d’on venim i a on anem ens dóna seguretat i confiança per a construir el nostre futur”. Parra ha destacat que Castelló i Lleida són dues capitals amb molts elements en comú: “compartim un rei, una llengua, una cultura i unes tradicions, però també compartim el fet de ser ciutats modernes i vitals, ciutats universitàries, que aposten pel progrés, que es preocupen pels seus ciutadans i que creuen en un futur ple d’il·lusió i projectes”. Per a finalitzar, l’edil ha mostrat el desig de l’Ajuntament de Lleida de repetir, de forma simbòlica, aquest acte d’agermanament en el Castell del Rei, el mateix lloc on Jaume I va signar l’ordre de trasllat de Castelló.

L’alcaldessa, Amparo Marco, ha iniciat la seua intervenció explicant que “avui és 8 de setembre, un cita escrita amb lletres solemnes en el nostre passat més gran. Avui es compleixen 765 anys del privilegi de trasllat atorgat per Jaume I al seu lloctinent Ximen Pérez d’Arenós per a traslladar la vila des del castell a la plana, i per a commemorar aquesta efemèride, gens millor que segellar la nostra amistat amb Lleida, tancant el cercle de la història. Castelló mira avui cap al passat amb la vista posada en el futur”.

“765 anys després, Castelló i Lleida tornen a trobar-se en el camí. Tendim la mà a una ciutat amb la qual ens uneix la mateixa ànsia de futur. Som pobles amb identitats comunes, amb coincidències, amb una estructura social similar, amb un rang de capitalitat que ens fa ser nucli administratiu i de serveis per a les poblacions de l’àrea metropolitana” ha indicat la primera edil, qui ha afegit que “la germanor que avui consolidem en aquest acte pot i deu enfortir-se en el futur. Tenim l’oportunitat d’establir llaços de cooperació i col·laborar en projectes conjunts en matèria social, econòmica i cultural”.

Finalment, Marco ha explicat que “Castelló està orgullós de commemorar els seus orígens. Fa 765 anys aquells primers castellonencs van ser protagonistes de la fundació de la ciutat. Van baixar fins a la Plana i van començar a construir una ciutat que amb el temps creixeria i es convertiria en una terra d’acolliment per a les gents que habitaven aquest entorn magnífic de mar i tarongers. Han passat els segles, però Castelló segueix tenint aqueix afany de futur que tenia fa vuit segles. Els castellonencs i les castellonenques tenim el mateix orgull de pertinença a aquesta terra que van tenir els nostres avantpassats i, per açò, 765 anys després, seguim sent futur”.

Val a dir que aquesta proposta d’agermanament entre les dues ciutats ja ve de lluny: va ser formulada per primera vegada pel llavors únic regidor de la Unitat del Poble Valencià, Antoni Porcar, durant el mandat de l’alcalde Daniel Gozalbo; però aquest no va considerar convenient la seua tramitació. Des d’aleshores, els representants de les formacions nacionalistes, Bloc i Compromís, l’han defensada en repetides ocasions, però només ha estat ara, durant el govern bipartit, quan han assolit la seua aprovació.

Font: Castelló i Lleida segellen l’agermanament en el marc de la celebració del 765 aniversari de la ciutat | VilaWeb