Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 6 de setembre del 2016

CATALUNYA NORD VOL SER PAÍS CATALÀ

Comunicat de premsa, 

El Co·lectiu SEM participarà i crida els seus seguidors a la manifestació del 10 de setembre a les 3 de la tarda a Perpinyà, Plaça de Catalunya.

Totes les expressions catalanes seran les benvingudes impulsant un moviment col·lectiu per afirmar, alt i clar, l’arrelament de tot un territori i dels seus habitants a valors del nostre passat, del present i del futur.
Més enllà  del nom «Occitània-País Català» que sostenim, ens preocupa i mobilitza el futur de Catalunya Nord. Si no volem que aquest futur s’assembli al passat, cal un canvi de mentalitats i de polítiques públiques i un estatut particular.
Aquest estatut, el preveu la llei, és factible si el volem. No farem res de nou amb el vell. És el que cridarem aquest dissabte demanant el respecte i el desenvolupament de la identitat catalana i d’un país on els seus ciutadans, siguin quin siguin els seus orígens, poden viure millor si decideixen ells mateixos.

SEM a Salses (Pere Manzanares)

Pel seu interès, reproduim el discurs fet per Pere Manzanares a Salses, el passat dissabte 27 d'agost


Fa 11 anys, Georges Frêche amb el seu intent d’anomenar ‘Septimanie’ la Regió Llenguadoc Rosselló, desencadenava un potent moviment de protesta i va recular.  Avui la protesta és idèntica en oposició al nom ‘Occitanie’ per la nova Regió. A cada vegada es toca una corda sensible a Catalunya Nord. La gent accepta moltes coses de més o menys de bon grat, però no vol que se li toqui el nom, potser l’última cosa que ens identifica. Mes per tenir realment bona música (i és pas al país de l’Armand Samso que ho cal demostrar), cal més d’una corda a la guitarra o a l’instrument.

És per això que amb el nom , no n’hi ha prou.

El nom, el cal i el volem, és un respecte mínim, molt mínim. El col·lectiu SEM, es va crear fa 3 anys per promoure institucions pròpies als catalans de nord que tinguin competències clares i directes en matèria cultural, econòmica, d’endegament del territori i la mà sobre les relacions amb Catalunya. Per aquestes raons,

SEM crida a participar a la manifestació del dissabte 10 de setembre a les 3 de la tarda a la Plaça de Catalunya a Perpinyà.

Cada matí, fins ara,  quan ens aixecàvem i cada nit quan anàvem a dormir no pensàvem amb el nom Llenguadoc Rosselló. Aquest nom que no ens representava de manera satisfactòria en convindreu, no ens impedia de fer la viu-viu. No ens enganyem, passarà igual que tinguem ‘Occitanie’ o ‘Occitanie Pays Catalan’, si només tenim això. El nom no fa la cosa.

Els batlles que posen el rètol ‘Pays Catalan’, els centenars o milers de ciutadans que firmen peticions, que publiquen missatges enfadats i fan clics a Facebook, no canviaran res si es limiten en reivindicar un nom i només un nom.

SEM crida a respectar el territori i els seus habitants amb un nom, i millor si ens en sortim amb Occitània País Català, mes al mateix temps reivindica  l’única manera objectivament realista i en conformitat amb les lleis actuals per passar dels símbols a la realitat. El pais i la seva gent necessiten a la vegada símbols i institucions en capacitat de transformar  realitats concretes. És amb aquesta doble proposta i exigència que manifestarem, marcant la nostra diferència amb les posicions ambigües, populistes, demagògiques i amb rera-fons  de política politiciana que circulen actualment.

  Us invitem a manifestar amb nosaltres dissabte 10 a Perpinyà. Per Occitània País Català i per una Catalunya Nord en marxa cap a un estatut particular.

Sense el nom ni competències pròpies , serem cornuts i pagarem a beure.
Amb el nom i sense competències, potser no pagarem a beure, però ens quedarem cornuts!

Pere Manzaneres – Salses 27 d’agost de 2016