Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 27 de setembre del 2016

Intersindical Valenciana demana un impuls a l’ús social del valencià




26 / 09 / 2016 INTERSINDICAL
Dia Europeu de les Llengües
Hui, 26 de setembre, se celebra el Dia Europeu de les Llengües (DEL) proclamat pel Consell d’Europa. En aquest dia, la Intersindical Valenciana demana al Consell de la Generalitat Valenciana que done un impuls decidit a l’ús social del valencià. El Sindicat considera que aquesta celebració és un bon moment per reflexionar sobre la situació de la nostra llengua i prendre les decisions necessàries per capgirar-la.
En eixe sentit, el Sindicat reclama una Llei d’Igualtat Lingüística que servesca per garantir els drets lingüístics i que siga la base per desplegar normes legals en tots els àmbits socials per avançar en la plena igualtat lingüística. Un dels aspectes que haurien de contemplar és la competència lingüística per l’accés a les administracions públiques. A més, també es demana un augment de les línies pressupostàries destinades a la promoció del valencià per equiparar-les a les que destinen altres territoris amb llengua pròpia.
Intersindical Valenciana també considera que cal agilitzar els tràmits per reobrir RTVV i per garantir la reciprocitat de les ràdios i televisions públiques de tots els territoris que compartim llengua, així com avançar en la creació d’un espai audiovisual compartit en la nostra llengua.
Finalment, des del Sindicat es fa una crida al compliment de les recomanacions dels experts i del Consell d’Europa per fer del valencià, llengua minoritzada, la llengua vehicular de l’ensenyament en totes les etapes educatives, un aspecte que no es contempla al Decret de Plurilingüisme presentat per la Conselleria d’Educació i que s’hauria de rectificar per garantir la competència lingüística en valencià i castellà de tot l’alumnat en acabar els seus estudis obligatoris.