Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 31 de març del 2018

#PrimaveraCatalana. Doble responsabilitat | Cotarelo

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

"Els dos elements essencials per al triomf del moviment independentista són la unitat a l'interior i la seva projecció exterior"



Molt bona la decisió de Torrent d'iniciar el procés de reforma de la Llei de la Presidència, segons la proposició presentada per JxC fa mes i mig. Es tracta d'obrir la possibilitat d'investidura telemàtica de manera expressa per contrarestar la base de la prohibició del Tribunal Constitucional (TC). És bo, per descomptat, esgotar totes les possibilitats; sobretot si són poques. El TC mantindrà la seva negativa, encara que la norma permeti la investidura i fins i tot la ordeni. Si cal, la base de la prohibició passarà de l'ordre jurídic al filosòfic i al metafísic. No es pot investir un president en absència perquè el no res no pot materialitzar-se.

L'evolució de la situació a Catalunya marca la política espanyola. El govern i el bloc del 155 esperen que la formació d'un govern "acceptable" per a Madrid permeti el retorn a la normalitat i l'aixecament del 155. Però es reserven el dret a decidir què és i què no és un govern "acceptable" de la Generalitat; ells, que són incapaços de tenir un govern acceptable a Madrid.

A part d'acceptable per al bloc del 155, el govern ha de ser "eficaç" per a l'independentisme. És obvi que aquest té un contingut polític que desborda el marc legal d'un govern que el bloc del 155 pugui admetre. I també ho és que intentarà executar al complet el mandat que ha rebut. En efecte, la major "eficàcia" del govern consistirà en dividir-se en certa manera, desdoblar-se en una mena de poder dual: la gestió legal ordinària del govern de la Generalitat i els pronunciaments polítics a càrrec de l'acció exterior de la República, un desdoblament en una presidència política i un consell de ministres.

Per descomptat, des del punt de vista de l'Estat aquesta doble responsabilitat del poder és absolutament inacceptable. Guardi el legislador català de donar-li forma jurídica, ja que serà immediatament recorreguda al TC. S’haurà llavors de donar-li forma política, via que l'Estat no pot qüestionar, fora de reiterar que, sigui el que sigui, no té efectes jurídics. Però això no passa de ser una il·lusió: si hi ha una voluntat política es convertirà en jurídica tard o d’hora.

La dualitat de l'autoritat tampoc necessita molta determinació normativa. Es va realitzant sobre la marxa del funcionament d'unes institucions republicanes, encara que en situació d'excepcionalitat és d'esperar que transitòria. Aquesta República que el nacionalisme espanyol nega i tracta de reprimir a qualsevol preu avança en molt diversos àmbits: el primer, l'exterior, amb una presidència summament activa que ha posat la qüestió en l'agenda mediàtica europea i internacional, mostrant al món la cara repressiva de l'Estat espanyol. El segon, una activitat parlamentària institucional que manté el compromís de consolidar estructures republicanes en presència d'un Estat monàrquic incapaç de reaccionar. El tercer uns presos, exiliats i embargats polítics que han passat de ser ostatges de l'aparell repressiu espanyol a convertir-se en símbols mobilitzadors de la lluita, fins a l'extrem que els carcellers, havent-se adonat, estan buscant excuses per, si més no, excarcerar els presos polítics. El quart, un moviment independentista popular, unit, coordinat, molt eficaç i coordinat amb els altres tres.

No obstant això, aquesta doble via "eficaç" de l'acció del govern tampoc té garantit llarg recorregut. En algun moment, el Parlament haurà de debatre sobre la proposta d'un referèndum pactat que afecti l'estructura constitucional de l'Estat. I aquí hi haurà un veto de l'Estat. Aquest no considera la possibilitat d'iniciar pel seu compte tal reforma i molt menys reconeix a una part d'ell mateix la facultat d'iniciar-la. I, si cal desfer el camí del país "més descentralitzat del món", es desfà.

Aquest serà el moment en què, amb els presos, els exiliats i els embargats molt presents, hi haurà un recurs a la desobediència civil i la resistència pacífica. Les possibilitats d'aquestes depenen en gran mesura de la reacció repressiva que provoquin en l'Estat. Aquesta reacció, al seu torn, estarà molt condicionada pel grau d'atenció amb què la comunitat internacional segueixi el desenvolupament del conflicte entre Espanya i Catalunya.

Per això és tan essencial que el govern "eficaç" actuï coordinadament en tots els àmbits, l'interior i l'exterior, l'institucional i el social, el material i el simbòlic. Els dos elements essencials per al triomf del moviment independentista són la unitat a l'interior i la seva projecció exterior.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial