Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

diumenge, 14 de gener del 2018

Les talaies de tot Mallorca s'encenen en defensa dels drets humans

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial



dBalears | 13 gener 2018

L'encesa de fum de les talaies pels drets humans ha començat aquest dissabte a les 13.00 hores i ha recorregut més de 50 punts costaners i de l'interior de Mallorca.

Així mateix, torres, talaies, castells i campanars de diferents municipis s'han sumat a una jornada compromesa en «la defensa del patrimoni històric i el caràcter universal i inalienable dels drets humans, amb la denúncia del drama que sofreixen els refugiats en el Mediterrani», segons ha explicat el Consell de Mallorca.

El protocol s'ha seguit escrupolosament torre a torre amb la lectura d'un manifest i el posterior encès de fum, que s'ha iniciat a la Torre de na Pòpia, a Sa Dragonera.

Des d'allí, s'han anat sumant els altres punts tant en l'àmbit de costa com de municipis d'interior(Llubí, Petra, Maria de la Salut, Sencelles, Binissalem, Muro, Algaida, Sineu, Marratxí, entre altres). El fum ha recorregut el perímetre de l'illa en 28 minuts.

Han estat diversos els punts que s'han volgut sumar en aquesta segona edició del projecte 'Talaies de Mallorca. Torres de defensa dels drets humans', que ha tornat a engegar el sistema de comunicació costaner ideat per l'historiador i matemàtic, Joan Binimelis.
Aquest any, el Consell s'ha sumat a la iniciativa a través del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, i al costat dels impulsors del projecte: el professorat de l'IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques.

El caràcter humanitari també ha rebut el suport d'Amnistia Internacional i del Fons Mallorquí de Solidaritat del Consell de Mallorca, així com la col·laboració en l'àmbit de seguretat dels Bombers de Mallorca i del Servei d'Emergències 112.

Com indica el manifest subscrit pels organitzadors de l'encès, «segueix sent necessari mantenir viva la reivindicació ajusto a la restauració del patrimoni arquitectònic així com, sobretot, en la qüestió del drama que sofreixen els refugiats».

En aquesta línia, en el manifest s'han denunciat «les condicions d'esclavitud al fet que són sotmeses aquestes persones abans d'iniciar el seu viatge incert, així com l'incompliment reiterat dels acords que arriben els països membres de la UE». «No podem, ni volem, callar i mirar cap a un altre costat davant aquesta situació d'injustícia flagrant», han declarat des de l'organització de la iniciativa.

Finalment, a les 18.15 hores, estava previst que es dugués a terme el segon encès, en aquest cas de llum.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial