Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

divendres, 20 de novembre del 2015

Enllaçats per la nostra llengua - Levante-EMV

Font: Enllaçats per la nostra llengua - Levante-EMV


Per adherir-se a la campanya i per més informació: http://exllengua.blogspot.com.es/

La xarxa d'entitats d'Enllaçats per la Llengua ha llençat una campanya per demanar la creació d'un Espai de Comunicació en Català i la reciprocitat de tots els canals de ràdio i televisió. Així ha fet públic un Manifest en el qual constata que les recents eleccions a Aragó, les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià "han configurat unes majories de govern favorables a l'ús i la presència pública de la llengua pròpia". Tot i això, hem de subratllar que, per ara, no hi ha hagut cap progrés visible en el camp dels mitjans de comunicació en català, on la situació, assegura, és "realment preocupant" perquè mostra que els Governs de l'espai catalanoparlant no es coordinen prou per defensar els drets lingüístics i de ciutadania dels territoris del nostre domini lingüístic que són oprimits i censurats als parlaments espanyols, francesos, italians o europeus i als mitjans de comunicació, estatals, privats i públics, que ens forcen a expressar-nos en les llengües de l'estat i no en la nostra llengua pròpia, la qual cosa no deixa de ser una vexació i humiliació perquè vulnera els drets humans de les persones catalanoparlants.

El Manifest denuncia la greu situació general dels mitjans en català, la no reobertura de RTVV i el greuge comparatiu que pateix la llengua pròpia respecte a les llengües estatals, com el castellà. Enllaçats per la Llengua recorda, pel que fa la "preocupant" situació dels mitjans de comunicació que al País Valencià, la ràdio i la televisió públiques valencianes continuen tancades i continua impedint-se la recepció de les emissions Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); a les Illes Balears tampoc no es reben aquestes emissions, i inversament, les d'IB3, la televisió de les Illes, no arriba a Catalunya, que, al seu torn, no rep les emissions d'IB3 ni, evidentment, les de la radiotelevisió pública valenciana.

Contràriament, subratlla, "la presència de mitjans públics i privats en castellà és aclaparadora" i l'Estat, per la seua banda, "no pren cap mesura per reequilibrar aquesta situació". De fet, "no sols no fomenta la presència normal del català en els mitjans sinó que la dificulta i fins i tot arriba a incomplir de manera flagrant la legislació internacional que ha subscrit": la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que, en l'article 11.2 compromet l'Estat espanyol "a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima".

Per tot això, Enllaçats per la Llengua insta els governs corresponents a:

1. Reprendre les emissions de la CCMA i IB3 a tots els territoris de llengua catalana, en la línia de la reciprocitat de la recepció aprovada pels parlaments de Catalunya i del País Valencià en un conveni signat el 2013, acord que caldria generalitzar a tota l'àrea catalanoparlant.
2. Recuperar amb la màxima urgència les emissions de la ràdio i la televisió valencianes que el govern del PP va clausurar de manera vergonyosa.
3. Fer efectives que totes les emissions de les ràdios i les televisions públiques siguen en català. L'oferta pública i privada de ràdios i televisions en la llengua estatal corresponent és massiva als nostres territoris i els mitjans públics han de complir la missió, establerta legalment i imprescindible socialment, de promoure la llengua pròpia, i de superar el desequilibri radical actual.
4. Establir la col·laboració necessària entre tots els ens de comunicació dels territoris de parla catalana per a la realització de programes de producció pròpia, doblatges, subtitulacions, etc., cooperació que fomenta la nostra indústria audiovisual i permet reduir els costs i maximitzar els resultats, alhora que obri els ciutadans de cada territori a accents i perspectives diverses i enriquidores de la nostra llengua.
5. I, en darrer lloc, "però no menys important", exigeix al govern de l'Estat espanyol que, "com és la seua obligació", siga respectuós amb tots els seus ciutadans catalanoparlants i defense els seus drets, i per tant també la seua llengua, i, conseqüentment amb això, no sols assegure la lliure recepció de les emissions en català sinó també promoga una actuació positiva perquè les ràdios i les televisions en aquesta llengua --que l'Estat hauria de considerar seua també en els fets-- tinguen una presència social àmplia i normal, tal com ara ho fa només per al castellà.
Així mateix, conviden totes les persones, entitats i col·lectius que defensen la llengua catalana a signar aquest manifest, denunciar aquests fets i sumar esforços per revertir la situació.

Els primers signants són Acció Cultural del País Valencià_ACPV, Agrupació Borrianenca de Cultura, Associació d'Amics de la Bressola, Associació Cívica per la Llengua El Tempir, Acció Cultural dels Països Catalans, Amics de Cerdanya, La Bressola, escoles catalanes de la Catalunya Nord, Ca Revolta, Castelló per la Llengua, Catalans sense fronteres, Centre Excursionista de l'Alguer, Comunitat Educativa "Escola dels Encants", Escola Valenciana_FEV, Estira la llengua, Federació d'Organitzacions de la Llengua Catalana_FOLC, Intersindical-CSC, Intersindical Valenciana, Moviment Franjolí per la Llengua, Òmnium Cultural de l'Alguer, Plataforma pel Dret a Decidir-País Valencià, Plataforma pel Dret de Decidir_PDD, Plataforma per la Llengua de l'Alguer, Sectorial Veïns per la Independència ANC, STEI-intersindical Illes Balears, STEPV-iv i USTEC-STEs (IAC).

La valenciana gent que sentim la humiliació de l'estat espanyol, que no podem suportar ni un minut més, com deia el malaguanyat i prestigiós filòleg Joan Solà, no només en el model fiscal i d'inversió quasi nul·la a l'eix mediterrani, sinó també en la indignitat que ens obliguen a expressar-nos en castellà o espanyol a tots els parlaments de l'estat, europeus o internacionals i a tots els mitjans de comunicació estatals que no ens permet expressar-nos en la nostra llengua, diga-li català, valencià, balear, rossellonès, alguerès... hem de restablir la fragmentació perseguida per a destruir-nos la llengua i la cultura valenciana i catalana... Per això, al meu parer, hem d'afegir-nos a una campanya impulsada per la xarxa per la llengua, que defensa els nostres drets humans, lingüístics, socials, etc. com a ciutadania del País Valencià que defensa tenir els mateixos drets que els castellans o espanyols de matriu castellana.


No obstant, ens troben, la valenciana o catalana gent, al País Valencià, sense cap mitjà de comunicació públic en valencià o català. L'estat espanyol considera que la gent catalanoparlants del País Valencià no tenim dret a tenir cap dret lingüístic, social o nacional i hem de consentir, indignament, que ens censuren, es retallen els mitjans en la nostra llengua, ens castren i amputen en la nostra valencianitat catalana o la nostra catalanitat no només al País Valencià sinó a tots el domini lingüístic dels països de parla catalana perquè lleis com les de Wert busquen l'espanyolització dels xiquets catalanoparlants... i es tracta per tots els mitjans de l'estat d'assimilar-nos, excloure'ns o exterminar-nos com a catalanoparlants. I després el president del Govern espanyol, davant l'ONU, en compte de defensar els nostres drets polítics, de ciutadania, culturals i nacionals, ens menysprea, ens insulta i ens amenaça dient que 'abandonem tota esperança' de poder exercir el nostre dret a construir el futur com a valenciana o catalana gent i a ser acollits al si de la comunitat internacional.

Fet i fet, quan escoltes les lamentables declaracions del president del govern espanyol parlant de manera molt semblant a com ho feien els 'nacionalsocialistes' quan posaven escrit al frontispici dels camps de concentració perquè els jueus abandonaren tota esperança ens cau l'ànima a terra; un president del Govern espanyol que es manifesta contra la valenciana o catalana gent que defensa la seua llengua, cultura i espai polític per sobreviure i per a defensar-se d'un estat que ens agredeix i que no respecta la diversitat, el plurilingüisme i la plurinacionalitat realment existent a l'estat espanyol, des d'una concepció espanyolista molt estreta que nega els drets dels altres. El que em sembla que hem d'abandonar, davant aquestes declaracions de catalanofòbia i d'odi als catalans, és l'esperança que aquest estat espanyol supremacista i uniformitzador, cm denuncia el madrileny filòleg Juan Carlos Moreno Cabrera, abandone la seua manca de respecte per la democràcia, el respecte a la diversitat i a la pluralitat nacional des d'una concepció de nacionalisme estatal que només cerca anorrear la diversitat i no respecta ni reconeix el dret a la diferència lingüística, cultural i nacional diferent a l'espanyola de matriu castellana. Si un estat no respecte els drets dels catalanoparlants, no ens representa ni pot ser el nostre estat si ens tracta amb l'hostilitat habitual amb la que ens tracta suprimint els mitjans de comunicació en la nostra pròpia llengua, vulnerant el nostres drets humans i lingüístics com a catalana o valenciana gent.