Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 17 de novembre del 2015

Alacant posa en marxa una campanya per a fomentar l'ús del valencià - La Veu del País Valencià

Font: Alacant posa en marxa una campanya per a fomentar l'ús del valencià - La Veu del País Valencià

L’Ajuntament d’Alacant presidit per  Gabriel Echávarri assegura en uncomunicat fet públic aquest diumenge que, amb aquesta campanya, per a la qual reclama la “col·laboració” dels funcionaris municipals, pretén “donar exemple” i “garantir la normalització lingüística del valencià. També “restablir l'ús i el prestigi” de la “llengua històrica de la ciutat d'Alacant, com a instrument de recuperació de la identitat i l'autoestima” de la capitat de l’Alacantí. La campanya dirigida a la plantilla inclourà una enquesta “per conèixer  amb exactitud” l’ús del valencià entre les seues treballadores i treballadors.


L. Part / València / Alacant 

Alacant fa un primer i ferm pas en la defensa i recuperació de la llengua del País Valencià a la ciutat -i conseqüentment a les comarques del Sud del nostre territori- amb la posada en marxa d’una campanya informativa per a fomentar el compliment de la normativa vigent quant a l'ús de la llengua valenciana, entre el personal municipal.

En un escrit dirigit als treballadors i treballadores del personal del Consistori –fett públic aquest diumenge en una nota de premsa redactada amb les dues llengües oficials- l'àrea de presidència que dirigeix el regidor Natxo Bellido recorda que la cooficialitat lingüística està instaurada per la Constitució Espanyola, per l'Estatut d'Autonomia, i per la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'ús i ensenyament del valencià (LUEV). Tota aquesta normativa estableix que la llengua pròpia i cooficial del País Valencià és el valencià, igual que ho és el castellà, i arreplega la necessitat de recuperar el seu ús social i oficial.

L’Ajuntament d’Alacant recorda en el seu comunicat fet públic aquest diumenge, que la LUEV en el seu art. 7 disposa a més que “el valencià, com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, ho és també de la Generalitat i de la seua Administració pública, de l'Administració local i de les corporacions i institucions públiques dependents d'aquelles, precisa l'escrit.

 “Obligats a donar exemple”

En aquesta línia, la nota apunta que l'Ajuntament d'Alacant, “com a Administració local i més propera a la ciutadania”, està “especialment obligat a donar exemple i a garantir la normalització lingüística del valencià, i també, els drets lingüístics dels parlants de les dues llengües oficials”.
 

Natxo Bellido. Foto: Ajuntament d'Alacant.

Amb aquesta campanya, l'equip de Govern pretén així “complir amb el seu Compromís” de “restablir l'ús i el prestigi de la llengua històrica de la ciutat d'Alacant, com a instrument de recuperació de la identitat i l'autoestima de la ciutat, i com una bona estratègia per a construir una societat plurilingüe”, subratlla.

Al mateix temps, l’equip de Govern demana la “col·laboració de tota la seua plantilla perquè, en l'àmbit de les competències, adopte les mesures necessàries per a aconseguir-ho”, i recorda que “l'Oficina de Promoció del Valencià està a la seua disposició per a les traduccions i l'assessorament lingüístic necessaris”.
 

Un moment de la concentració de dol ahir a Alacant. Foto @CompromisALC.

Enquesta per saber “amb exactitud” l’ús del valencià entre els funcionaris locals

En el marc d'aquesta campanya, la Regidoria de Presidència també ha previst realitzar pròximament una enquesta per a conèixer amb exactitud el nivell actual de coneixement i ús de la llengua valenciana entre cadascuna de les seues treballadores i treballadors.

En aquest enllaç podeu escoltar el tall de veu de Natxo Bellido.