Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 5 de maig del 2018

País Valencià i les Illes anuncien una gran manifestació per a reclamar un millor finançament

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Les plataformes han unit "forces" per a "pressionar" el govern de Rajoy perquè done solucions al repartiment dels diners als territoris

Tots dos col·lectius demanen un "canvi radical de la postura" de l'executiu espanyol. © EUROPA PRESS
Diversos representants de les plataformes Per la reforma del sistema de finançament, de les illes Balears, i Per un finançament just, del País Valencià, s'han reunit aquest divendres a Palma per a intercanviar experiències i opinions amb l'objectiu de treballar en la "sensibilització i conscienciació de la ciutadania" sobre la situació del finançament autonòmic i exigir al govern espanyol "un canvi radical de la seua postura".
Ambdues plataformes han explicat aquest divendres des de Palma que uneixen "les seues forces per a pressionar l'executiu nacional, que té la clau de la caixa". Des de les Illes han assenyalat que durant 2018 es duran a terme una sèrie d'actuacions de sensibilització que culminaran amb "una gran manifestació", prevista per a "finals d'octubre o principis de novembre".
Per a açò, entitats que formen part de la Plataforma de les Illes Balears s'han unit per a engegar la campanya 'Uneix-te per un bon finançament', la finalitat del qual és organitzar actes de debat i divulgació i promoure tot tipus d'iniciatives als municipis de les Illes per a conscienciar a la societat civil i a les institucions. "És necessari visitar els pobles i tots els sectors per a fer tasca pedagògica i, així, crear consciència durant aquest 2018", ha manifestat el president de les Fundacions Darder-Mascaró, Miquel Rosselló.
El grup promotor d'aquesta campanya està format per CCOO, Col·lectiu Aurora Picornell, Faavv-Palma, FAPA-Mallorca, Fundacions Darder-Mascaró, Fundació Gabriel Alomar, OCB, Pimem, STEI, UGT, UPM, USO.
En el seu manifest fundacional s'insta el govern espanyol a reconéixer la condició insular mitjançant l'aprovació del Règim Especial per a Balears (REB), a incrementar de forma progressiva les inversions estatals i a com impulsar un model de finançament que incremente la capacitat decisòria de les Illes i la derogació de la Llei Montoro, entre altres peticions.
Des de les plataformes han explicat que l'objectiu de la trobada d'aquest divendres és "intercanviar les opinions de persones que viuen en dos territoris que consideren que no tenen el finançament necessari per a cobrir les necessitats de la ciutadania".
La jornada ha continuat al llarg d'aquest divendres. A les 13 hores, la presidenta del govern de les illes, Francina Armengol, ha rebut les plataformes al Consolat de Mar i a les 17 hores hi ha un acte en la seu d'UGT en el qual també participen les 65 entitats que conformen la plataforma de les illes.
Per la seua banda, el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez, ha declarat que "no volen competir amb ningú tret amb el govern central" i ha qualificat de "dramàtica" la situació. "El repartiment de competències no va acompanyat d'un repartiment de finançament", ha assegurat.
Animen les Illes a repetir el 25-N
La plataforma del País Valencià ha destacat que és necessària la "pedagogia" i ha animat els illencs a realitzar l'esmentada manifestació, que ja va tindre lloc al territori valencià el novembre passat.
Finalment, també han denunciat la "mania persecutòria de Madrid" i han criticat que el govern espanyol "actua com un estat unitari i no com un estat compost". Per açò, han afegit que perquè es realitze un canvi "cal crear el moment polític i açò ho fan els ciutadans".
La Plataforma pel Finançament Just va viatjar el passat dimarts, 24 d'abril, a Madrid per a reunir-se amb els diputats autonòmics al Congrés i tractar la qüestió de l'infrafinançament. Els representants també van anar al Ministeri d'Hisenda, on van lliurar un manifest amb les demandes per a aconseguir un finançament just per al País Valencià.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial