Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 3 de juliol del 2014

Vídeo- Enric Valor sobre la denominació País Valencià

‘Acostumen a dir als professors que no diguen País Valencià, que diguen Comunitat, i això és només per als regants i per als frares. Una nacionalitat és una nacionalitat, un país, País Valencià’

Font: http://www.laveupv.com/9994
Etiquetes
Enric ValorPaís Valencià


L’il•lustre narrador i gramàtic valencià Enric Valor (Castalla, 1991- València, 2000), promotor de l’estandardització i normativització del valencià al País Valencià  i recuperador de la lexicografia valenciana, defensa en aquest vídeo la utilització de la  denominació de País València enfront de la de Comunitat Valenciana, de la qual diu, que ‘és per a regants i frares”.

Així, en les imatges, Enric Valor, assegura: “I, sobretot, el nostre País Valencià que no el prohibisquen els grans personatges de la política. Que han anat, acostumen a dir als professors que no diguen PV que diguen comunitat. I això és només per als regants i per als frares”.

Enric Valor, finalitza aquest audiovisual de 26 segons assegurant que “una comunitat no és per a una nacionalitat. Una nacionalitat és una nacionalitat, un país, País Valencià”.

Enric Valor nasqué al si d'una família acomodada rural de Castalla. Va ser a Alacant on va començar la seua tasca com a periodista i escriptor.

El règim de Franco va empresonar Valor per motius polítics del 1966 al 1968. Només eixir de la presó i, en les seues paraules “sense haver après la lliçó”, s'involucrà en la fundació de la primera revista en valencià després de la guerra. Aquesta revista 'Gorg' va durar només tres anys, pels entrebancs de la dictadura.

Després de la mort de Franco, Enric Valor pogué difondre lliurement les seues idees i obra literària i començà a rebre homenatges, distincions d'agraïment i premis literaris i lingüístics que han estat molt nombrosos i importantíssims, fins i tot es promogué com a candidat al premi Nobel de Literatura poc abans de la seua mort a València en el 2000.

La seua obra més coneguda són les Rondalles valencianes (1950-1958), on recopila i dóna caràcter literari a 36 rondalles populars valencianes.