Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 15 de juliol del 2014

Una plataforma ciutadana demana una regió autònoma a Catalunya Nord


La iniciativa és impulsada per Brice Lafontaine, president d'Unitat Catalana · Ja ha rebut el suport d'Oriol Junqueras
Avui s'ha presentat a Perpinyà la plataforma ciutadana impulsada perBrice Lafontaine, president d'Unitat Catalana, per a crear una regió autònoma a Catalunya Nord. Segons que ha explicat, la reforma territorial que prepara el govern francès i que ja és en tràmit parlamentari diluirà Catalunya Nord en una macroregió amb capital a Tolosa de Llenguadoc que deixarà els nord-catalans 'sense poder de decisió'.
'Som molts els qui pensem que ens cal una col·lectivitat territorial pròpia per a tenir una bona gestió econòmica i un reconeixement més clar de la nostra identitat', ha dit Lafontaine. Ja ha rebut el suport de personalitats polítiques i civils.
La reforma territorial impulsada per François Hollande, que preveu de reduir el nombre de regions amb l'objectiu de simplificar l'administració i reduir despeses de l'estat francès, preveu que el departament dels Pirineus Orientals passi a dependre d'una macroregió que tindrà la capital a Tolosa de Llenguadoc. Fins ara Catalunya Nord depenia de Montpeller, a l'actual regió Llenguadoc-Rosselló. A més, la reforma també preveu que el departament dels Pirineus Orientals desaparegui el 2020. Això implicaria que Catalunya Nord es quedés sense representació administrativa.

Arran d'aquesta possibilitat, Brice Lafontaine, regidor a l'Ajuntament de Perpinyà i president d'Unitat Catalana, ha impulsat una plataforma ciutadana amb l'objectiu de crear la regió de Catalunya Nord. Tot i no tenir el suport de la classe política nord-catalana, els promotors volen recollir adhesions de la població per pressionar el govern francès i evitar que Catalunya Nord quedi diluïda en una macroregió. Tothom qui ho vulgui, pot donar-hi suport per mitjà de la web Region.cat.

Lafontaine ha alertat que des de la creació de la regió Llenguadoc-Rosselló el 1982, Catalunya Nord 'no ha parat d'empobrir-se' perquè els centres de decisió, tant polítics com econòmics, s'han desplaçat a Montpeller. Una realitat que ha fet, per exemple, que les relacions transfrontereres amb Catalunya 'hagin quedat reduïdes a la mínima expressió'.

'Estem d'acord amb el govern francès que cal reduir el nombre d'administracions. Per això volem una regió pròpia que implicaria la desaparició de l'actual departament dels Pirineus Orientals', ha justificat Lafontaine. Respecte de la grandària del nou departament, un dels arguments del govern francès per a justificar la reforma, Lafontaine ha assegurat que seria més gran que, per exemple, la regió de Còrsega, que té reconeguda la 'particularitat territorial', una figura jurídica prevista a la constitució francesa i que 'Catalunya Nord hauria de poder tenir'.

A més de la web, Lafontaine apunta que es faran actes per captar adhesions i també recollides de signatures als partits de la USAP i a les manifestacions catalanistes, per exemple: 'Som molts els qui pensem que ens cal una col·lectivitat territorial pròpia per a tenir una bona gestió econòmica i un reconeixement més clar de la nostra identitat.' De moment, la iniciativa ja té el suport d'una àmplia representació de la societat civil nord-catalana, com també de personalitats del Principat, com ara el president d'ERC, Oriol Junqueras, el diputat d'ERC Joan Puigcercós, l'escriptor Víctor Aleixandre i l'economista Elisenda Paluzie.