Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 19 de novembre del 2013

COP D'ESTAT AL PAÍS VALENCIÀ. I A ELLS QUI ELS DEMANA MODERACIÓ?

Publicat en EL PUNT AVUI


Vicent Partal

El Partit Popular ha tancat Ràdio Televisió Valenciana. Després de forçar fa dos anys el tancament de TV3, ara han acabat també, ells mateixos, amb Canal 9. El resultat és que en aquests moments cap televisió emet ja en català al País Valencià, cap ni una. Tot és d'una perfecta espanyolitat, sense matisos, uniforme, prietas las filas...

El tancament de Canal 9 exemplifica així amb una claredat cristal·lina quina és l'Espanya que promet el Partit Popular. La que promet al País Valencià i a les Illes, ep!, però també al Principat. La seua és una Espanya rocallosa i intransigent, ideològicament intolerant, amb una sensibilitat nul·la pel pluralisme i per la diferència social, cultural o política.

Però curiosament als abanderats de la moderació no he vist en cap moment que li demanen al president Fabra que es modere ara ell. O al president Bauzá. Malgrat la crueltat del fet, la seua gravetat històrica. No li ho han demanat ni ara ni abans ni mai no li ho demanaran, això ja ho sabem. La moderació, aquesta moderació que ens proposa amb grans titulars un grupet tan selecte com reduït i aïllat de ciutadans de Barcelona, només té una direcció, que és la de la nostra submissió. Submissió en definitiva al model que representen Fabra i Bauzá. I Rajoy. Per això a ells no els demanen explicacions.

No han tancat, però, només una televisió, un servei públic. Han tancat també una època. Durant anys el Partit Popular va atiar la divisió entre els valencians per a fer fort el seu projecte. Avui, però, qualsevol forma de valencianitat ja és vista com a perillosa pels populars i per això, però també, no ho oblidem, perquè no emet ja TV3 al País Valencià, han tancat la televisió valenciana. Tota una lliçó i tot un símbol de com serà l'Espanya del futur.
 _______________________________________________
Publicat en EL PUNT AVUI


Editorial

Amb l'excusa de la crisi, el president del govern valencià, Alberto Fabra, acaba de demostrar fins a quins extrems arriba l'agressió del PP contra la llengua i els drets lingüístics dels ciutadans dels Països Catalans. L'atac contra l'escola en català a les Illes de José Ramón Bauzá ha estat només un exemple de les barbaritats d'un partit que no té cap vergonya de comptabilitzar, només al País Valencià, més de cent polítics imputats en casos de corrupció, mentre que Fabra es permet donar lliçons de demagògia indignant, en afirmar que tanca Canal 9 per no haver de tancar un hospital o una escola. L'Estatut del País Valencià marca les obligacions del govern pel que fa a la llengua i les està incomplint reiteradament.





La programació de Canal 9 ha estat sovint vergonyosa; aquesta realitat, com la mala gestió econòmica, és atribuïble als seus directius, que des de fa molts anys han estat nomenats pel PP, i que han convertit una televisió i una ràdio públiques en un instrument manipulador. Se n'han servit d'una manera corrupta i descarada, com ho proven els testimonis que estan donant els treballadors. Després de la garrotada judicial que ha representat la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià en anul·lar l'ERO, el més lògic hauria estat obrir un procés de negociació i estudiar nous plans de viabilitat per reconduir RTVV cap als nous temps. Però Fabra ha optat per la mesura més radical i incomprensible, que és tancar l'únic mitjà de comunicació públic al País Valencià. Canal 9 i Ràdio 9 potser no han acomplert la funció per a la qual van ser creats, però són eines normalitzadores imprescindibles per garantir els drets socials i lingüístics d'un poble i defensar-ne la pluralitat democràtica.