Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 21 de novembre del 2013

La Catalunya Nord denuncia a la UNESCO la mala salut del català



Publicat en Nació Digital.cat dimecres 6 de novembre del 2013

Diverses associacions de defensa de les llengües minoritàries a França volen pressionar així el govern d'Hollande

El Col·lectiu 31 de Març, que agrupa diverses associacions que defensen les llengües minoritàries a França, denunciaran que el català està en “perill d'extinció” davant la UNESCO. Ho faran aprofitant la Conferència General que aquesta organització celebra a París fins el proper 20 de novembre i amb l'objectiu de pressionar el govern francès perquè compleixi els compromisos als que van arribar.

Una d'aquestes promeses no complertes és la ratificació de la carta europea de les llengües regionals o minoritàries, que segons un dels membres del Col·lectiu 31 de març, Miquel Mayol, deixa el català en un “règim de tolerància” que no les acosta a la cooficialitat que reclamen.

En aquesta línia, Mayol deixa clar que fins que no hi hagi una llei que obligui França a protegir les seves llengües minoritàries i tractar-les en igualtat respecte el francès dependran dels governs de torn.

Per això, el Col·lectiu presentarà un informe a la UNESCO que mostra amb xifres el descens de parlants de català a la Catalunya Nord. Una de les dades que en destaca és que el percentatge de persones que el parlen ha baixat vint punts, fins el 25%, a la regió en 15 anys. Les xifres són també alarmants en quant al percentatge d'alumnes que estudien en català a la Catalunya Nord. Només set de cada cent alumnes ho fa, i el 80% d'aquests es troben a escoles que no gestiona l'estat francès.