Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 2 de gener de 2013

Brots verds als Països Catalans

Neix Ona Mediterrània, una nova ràdio en català a Mallorca
Font:
http://www.vilaweb.cat/noticia/4068629/20121225/neix-ona-mediterrania-nova-radio-catala-mallorca.html
Dijous començarà a emetre en proves, amb el propòsit de fer emissions regulars a l'abril
Mallorca disposarà d'una nova ràdio. Aquest dijous, al 90.8 de l'FM, començarà a emetre en proves Ona Mediterrània, una nova emissora exclusivament en català que podria començar les emissions regulars a l'abril. Ona Mediterrània neix amb l'objectiu de recuperar la veu pròpia de Mallorca i protegir la cultura balear. Impulsada per l'Obra Cultural Balear i l'associació Voltor, l'emissora comptarà amb una plantilla d'onze persones. Per iniciar el projecte, les dues entitats han quantificat en 750.000 euros el cost total del projecte per un període de dos anys i, per això, començaran la venda d'accions a persones, empreses i institucions perquè participin del projecte.

Amb el tancament de Som Ràdio el 2003 i d'Ona Mallorca l'any passat, la majoria de ràdios generalistes emeten en llengua castellana. Només IB3 compleix l'article 4 de l'estatut d'autonomia i la Llei de Normalització Lingüística, que obliguen a que les emissions de ràdio en català arribin al 60% del total. 


Segons els impulsors del projecte, entre els quals hi ha Francesc Ribera 'Titot', que fa de coordinador, la majoria de ràdios a l'illa emeten des d'una perspectiva "absolutament provinciana" amb l'objectiu "d'estendre i normalitzar el provincianisme acrític i submís". 


Per això, Ona Mediterrània busca crear una emissora de ràdio mallorquina i en català, sense intermediaris ni censures i capaç de crear un entreteniment vinculat a la realitat social i cultural de l'illa. "No volem esdevenir un mitjà residual sinó de referència", expliquen els impulsors del projecte.

Qualitat i solvència perquè pugui consolidar-se
Amb aquesta ambició i amb l'objectiu de dotar la iniciativa de recursos que en garanteixin la qualitat, la solvència i la possibilitat que pugui consolidar-se econòmicament, Obra Cultural Balear i l'associació Voltor han xifrat en 750.000 euros el pressupost per poder tirar-la endavant durant dos anys encara que no hi hagi ingressos. Amb tot, han fixat una quantitat mínima de 500.000 euros a partir dels quals creuen que es pot desenvolupar el projecte, si bé "amb moltes més dificultats". 

Per aconseguir el capital inicial, les entitats s'han proposat fer-ho mitjançant l'accionariat popular, és a dir, la venda d'accions a un preu assequible a persones, empreses, institucions i associacions. 

S'establiran dos tipus d'accions: 7.120 unitats es posaran a la venda a un preu de 100 euros i 38 unitats per un valor de 1.000 euros. 

El món cultural i educatiu, al consell de l'ens
L'associació Voltor cedirà accions a quinze persones significades per la seva acció en el món de la cultural, l'art, la docència, el periodisme i la judicatura, entre d'altres. Aquestes persones formaran el consell de control de caràcter de l'emissora. L'ens debatrà periòdicament sobre la línia estratègica de l'emissora i prendrà decisions per millorar-ne el funcionament. 

De moment, els impulsors estan negociant amb empreses de comunicació amb l'objectiu que els lloguin un espai per desenvolupar les activitats de l'emissora i estableixen un sistema basat amb microfalques de cinc segons accessibles per a la petita indústria i el comerç.
Manifestació a Palma en la Diada de Mallorca 2012
=================================================================================

Desmuntar la bogeria valenciana


Vicent Partal
En molt pocs dies, dos tribunals han desmuntat dues peces clau de la bogeria valenciana recent. El Tribunal Suprem espanyol va negar la raó fa pocs dies a Francisco Camps en el cas de TV3, i la va donar a Eliseu Climent. Primer colp. I el segon ahir, més transcendental encara. El Superior de Justícia va donar la raó als pares i mestres de l'escola Sant Cristòfol de Picassent que volien les classes en català i no les hi tenien pel boicot del govern valencià. Ara les hi tindran. El règim, també a còpia de sentències judicials, va topant amb les parets, camí del final.
Qui ens ho havia dir, que els tribunals serien la referència favorable. No és que me'n fie, però es constata que fan un gran paper. Segurament perquè la bogeria del règim del PP havia estat tan grossa que es permetien desficacis impensables, fins i tot fora de les lleis espanyoles. Coses que ara, justament ara i només amb els codis a la mà, se'ls giren en contra, en el pitjor moment.
La sentència ahir del Tribunal Superior de Justícia valencià té una importància enorme. Des del 2009, els pares i els mestres de l'escola concertada Sant Cristòfol de Picassent maldaven per tenir una línia en català. Ho volien tots els membres de la comunitat educativa però, paradoxalment, ho impedia la Conselleria d'Educació, que, com és ben sabut, es dedica a boicotar l'ensenyament en català. Només recordaré aquella xifra feridora de 126.000 xiquets valencians que havent demanat d’estudiar en la llengua del país no poden fer-ho perquè la conselleria no ho vol. 
El cas de Picassent, però, és simplement monstruós. Perquè totes les famílies de l'escola havien marcat la casella demanant les classes en català. Totes. I la conselleria els ho va negar amb uns arguments tan ridículs que ara els tribunals els han rebutjats, i obliguen el govern a aplicar la línia en català abans d'un mes. No crec pas que ho facen pas per simpatia envers la llengua, ans simplement perquè el govern valencià, encara que no s'ho crega, també té l’obligació d’obeir la llei. I el cas és tan evident com indiscutible: quan tots els pares demanen classes en català, com pot argumentar la conselleria que farien malbé l'equilibri lingüístic de l'escola? Quina bogeria és aquesta?
La sentència de Picassent segurament obrirà una nova època pel que fa a Escola Valenciana. Així com un pares decidits d'aquest centre van cercar-hi l'empara legal, supose que ara molts i molts més pares de molts més centres seguiran aquest mateix camí. Mentrestant, el PP es mira desconcertat com el seu país irreal comença a esbocinar-se alhora que emergeix el de debò, aquell que ha resistit governs que no respectaven els ciutadans i que ni tan solament complien les lleis més elementals.
TV3 ahir, l'escola avui: amb aquestes sentències i la pressió popular, el camí va eixamplant-se de mica en mica i a cada passa avança decidit el desmuntatge de la bogeria valenciana, d'aquell règim de zaplanes i camps que es pensaven que la seua voluntat no trobaria límits. I convindreu tots amb mi que això és una notícia excel·lent. De les millors...
Publica un comentari a l'entrada