Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 14 de març del 2017

XARXA A LES ILLES PER IMPULSAR LA LLENGUA PRÒPIA I COMUNA

De dreta a esquerra: Llorenç Carrió, Marta Fuxà, Rafel M. Creus, Magda Gonzàlez membre fundadora d'Enllaçats i M. Antònia Font presidenta de la FOLC i membre de l'STEI.

Ahir a les 19.00h a l'edifici sa Riera de la UIB a Palma, institucions i entitats de la societat civil de les illes es reuniren per promoure la xarxa de la societat civil que ha d’empènyer les institucions a dur endavant la normalització del català a bon ritme. l’STEI Intersindical i la Federació d’organitzacions per la llengua catalana (FOLC) presentaren -amb la col·laboració d’Enllaçats per la Llengua, la UIB i l’Escola de Formació en mitjans didàctics- una taula rodona per impulsar la normalització de la Llengua i la cultura catalanes a les Illes Balears.

Segons portaveus de les entitats organitzadores, és necessari que la societat civil s’organitzi i que assumeixi que l’impuls a la normalització i a l’ús del català és cosa de totes les persones que viuen i treballen a les Illes Balears, siguin d’on siguin i parlin la llengua que parlin. Em aquestes moments és necessari recuperar el camí perdut i avançar progressivament cap a la igualtat plena del català amb l’altra llengua oficial tal com marca l’Estatut d’Autonomia i que és una reivindicació legítima del poble de les Illes Balears i del conjunt del poble català, des de qualsevol dels Països Catalans, on la llengua catalana n'és la comuna; no així el castellà, el francès o l’italià.

La FOLC és una federació d’organitzacions que fa més de dotze anys que funciona amb entitats d’arreu dels Països Catalans. Enguany, aprofitant que la presidència de la FOLC recau a les illes, vol incrementar l’impuls en la defensa i l’ús del català a les Illes Balears per fer present d’una forma activa la FOLC i continuar així treballant de forma conjunta amb la resta d’entitats a cada part del territori.

L’acte va ser presentat per M. Antònia font, de l’STEI-i, i moderat per  Magda González, de l’Assemblea de Mestres i Professors de les Illes i membre fundadora d’Enllaçats per la Llengua. Hi participaren la Sra. Marta Fuxà, directora general de política lingüística del Govern de les Illes Balears; el Sr. Rafel M. Creus, director insular de cultura del Consell de Mallorca i el Sr. Llorenç Carrió regidor de cultura i política lingüística de l'Ajuntament de Palma. En l'acte, els membres de la Taula rodona van exposar els principals eixos de treball que es duen a terme des de les institucions per la normalització i l'ús del català. Després es donà la paraula a les entitats i les organitzacions que van explicar, molt resumidament, què fan per la normalització des de cadascuna de les organitzacions i entitats. Per part d’aquestes intervingueren en el col·loqui, el president de l'OCB, Sr. Jaume Mateu; una representant de les Fundacions Emili Darder i Pere Mascaró, Sra. Lila Thomàs; del Grup Blanquerna, el Sr. Tomeu Martí; de la Institució Antoni M. Alcover de Manacor, Sra M. Magdalena Gelabert; de l'Escola municipal de Manacor, Sra Emma Terés o en qui delegui, del Joves de Mallorca per la Llengua vendrà el seu president, Saïd M. Barceló; per l'STEI i la FOLC i M. Antònia Font, entre altres.

L'acte, obert al públic en general, va omplir el recinte de sa Riera, i va tenir una gran acollida la idea de posar en comú i estudiar com es pot, entre totes -institucions, organitzacions i entitats- fer avançar en la normalització i l'ús del català.