Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 14 de setembre del 2015

DOSSIER MAS: QUAN EL GOVERN DE L'ESTAT ÉS EL DELINQÜENT

FONT: La por i les enquestes - El Nacional.cat

La por i les enquestes

14 SETEMBRE 2015
José Antich
Som davant d’una autèntica guerra d’enquestes. Les publicades i les encarregades per a ús intern. Poques de les primeres i més que mai de les segones. Quin mapa de partits emergirà a Catalunya la nit del 27-S? La candidatura de Junts pel Sí que podrà portar endavant el full de ruta en solitari? Necessitaran els vots de la CUP? O, al contrari, no arribaran entre les dues candidatures als 68 parlamentaris que marquen la majoria absoluta? El segon escenari és el més repetit, en aquests moments, pels diferents treballs de les empreses demoscòpiques publicats fins ara. Les enquestes realitzades fa uns mesos que asseguraven que les candidatures que encapçalen Romeva i Baños no sumaven la meitat més un dels seients del Parlament han quedat superades. Madrid ho sap. També té les seves. Aquí és on resideix l’explicació que els partits unionistes hagin pujat amb molta antelació el diapasó de la campanya, amb un llenguatge molt dur i més propi d’un final de campanya que d’un principi.
Però tampoc la coalició de Junts pel Sí assoleix el seu objectiu d’aconseguir la majoria absoluta per si sola. Molt menys, amb seguretat. Aquestes setmanes he vist moltes enquestes i aquesta certesa no existeix. Un avesat sociòleg, expert en mercadotècnia electoral, em raonava fa uns dies que només s’explicava l’acceptació de l’envit sobiranista d’eleccions plebiscitàries per part del PP, PSOE i Ciutadans en vista del fracàs de les seves campanyes respectives. Per això s’ha passat directament a atemorir l’electorat no independentista i provocar el sotrac, que no s’estava produint, a la bossa de votants de l’àrea metropolitana i el petit empresariat.
I acabo: m’adverteix la mateixa persona que em va avisar amb diversos dies d’antelació del registre a la seu de la fundació de Convergència que l’anomenat ‘dossier Mas’ per intentar rebentar la campanya electoral catalana ja circula per alguns despatxos oficials de Madrid.
Ho encertarà també aquesta vegada?