Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 6 de març del 2019

Susanna Marietti : "El procés judicial no és imparcial"

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

L'associació Antigone és una de les organitzacions per la defensa dels drets humans amb major incidència a Itàlia, especialment pel que fa a la qüestió de la justícia penal. Fan també un monitoratge de les condicions carceràries a Itàlia i tenen autorització especial del Ministeri d'Interior per accedir als centres penitenciaris del país. Dimarts i dimecres de la setmana passada, dues de les seves observadores van ser al Tribunal Suprem convidades per International Watch Trial, al judici contra els líders independentistes. Parlem amb una d'elles, Susanna Marietti.

Susanna Marietti


Havia seguit el judici i el cas?
Molt per sobre. Als diaris italians, però, no aprofundeixen gaire.

Quines són les conclusions bàsiques que n'ha extret dels dos dies que ha sigut dins la sala?
És molt impressionat per nosaltres haver assistit a l'interrogatori de Jordi Cuixart, és un exponent de la societat civil. És el que ens podria passar a qualsevol de nosaltres també, en la mateixa posició i la mateixa condició. La impressió és que el procés judicial no és imparcial. Assistint a l'audiència, el que es veu és que el president del Tribunal Suprem deixa parlar i preguntar a totes les parts i sembla ser molt imparcial. No sé quin bagatge té el president. Però, el que impressiona és que no hi ha fets, es debat entorn el significat de paraules o al que podria ser però no ha estat. Està clara la matriu política d'aquest procés. El dret penal és una altra cosa. Em sembla molt impressionant que aquestes persones siguin a presó des de fa més d'un any. Especialment els dos exponents de la societat civil. Ells no han fet el referèndum ni res polític, sinó expressar de manera pacífica l'opinió.

Com ha vist el comportament de les acusacions?
Només he escoltat l'acusació popular amb els testimonis que havien aportat. La Fiscalia no em sembla particularment incisiva. Els imputats van ser molt més forts a les respostes que la Fiscalia amb les preguntes. No van ser preguntes sobre res concret. En canvi les respostes van ser molt fortes, reivindicant una opinió i una manera de fer pacífica.

Què en pensa de les respostes dels exdirigents del Govern espanyol?
Només vaig poder escoltar la vicepresidenta perquè havia d'agafar un avió a la tarda. Ella tenia una opinió molt forta del que va passar. Ha dit convençuda que als carrers hi va haver molta violència dels manifestants. Tanmateix, només podia dir que ella ho sabia perquè havia vist la televisió. Però, tot el món ha vist la televisió i a mi no em va semblar tant clar que la violència estigués de la part dels manifestants. No sé què decidiran els jutges, però, fins a quin punt poden tenir en consideració una opinió basada en la televisió?

Faran un informe de què han vist aquests dies?
En farem un breu per a International Watch Trial. Però, personalment, hem escrit petites coses a les xarxes socials i penso que faré un article al Il Fatto Quotidiano, un diari molt important d'Itàlia, on tinc un blog. Crec que hi escriuré el que he vist.

Què hi farà notar?
Diré que és important que hi hagi atenció als mitjans i a l'opinió pública al que està passant a Madrid. És el centre d'Europa, no és lluny. El tema no és sobre la independència, sinó que hi ha un procés on les persones arriscaran més de vint anys de presó, més que per un homicidi, per un delicte d'opinió. Per tant, no és aquesta la manera com creiem que el dret penal ha de ser utilitzat. Hem d'interrogar a Europa sobre això.

Si vostè fos part de les defenses, duria el procés al Tribunal Europeu de Drets Humans si hi ha una sentència condemnatòria?
Sí, crec que sí. La cort europea ha de dir alguna cosa al respecte.

Vostès han atès molts casos diferents. En recorden cap de similar a aquest?
No, de veritat. Així de fort.... A Itàlia, fa molts anys, durant els anys del plom. Com a conseqüència als anys 80 hi va haver un procés del 7 d'abril. Va ser un procés molt llarg i amb molts imputats. Va ser un procés exclusivament fundat contra les opinions de persones que no van ser clares en condemnar la violència. Però, mai van estar implicats en el terrorisme d'esquerres. Aquest procés va tenir l'atenció d'arreu del món. La nostra associació neix arran d'això. Les lleis van ser canviades per emergència. És similar al que està passant a Madrid. Però eren els anys 70 i 80, no ara.


Font: https://www.eltemps.cat/article/6529/una-observadora-italiana-el-proces-judicial-no-es-imparcial

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial