Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

divendres, 9 de novembre del 2018

S'usa l'actuació de la Unitat Militar d'Emergències en els desastres per fer espanyolisme? | Miquel Payeras

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Representants dels bombers mallorquins denuncien públicament que en els últims grans desastres, el de Sant Llorenç i el gran incendi d'Andratx de 2013, foren discriminats en favor de l'actuació de la Unió Militar d'Emergències (UME).

Efectes de la torrentada a Sant Lloren | Isaac Buj
El passat 9 d'octubre el poble mallorquí de Sant Llorenç des Cardassar, com és conegut, va ser víctima de la fúria de la naturalesa en forma de pluges molt intenses que provocaren una salvatge torrentada. Amb el resultat final de 13 persones mortes i uns danys que s'han calculat en prop de 100 milions d'euros. Fins aquí la història més coneguda. Allò que no és de comú coneixement són les queixes dels professionals que més excel·leixen a l'hora de socórrer els ciutadans: els bombers. Unes queixes que fan referència al fet que, al seu parer, foren marginats a favor de la presència de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

Així es desprèn per força de les paraules que els representants dels bombers de l'Ajuntament de Palma, Sergi Morcillo, i del Consell de Mallorca, Carlos del Río, varen dir davant dels micròfons del programa de tertúlia Al Dia, d'IB3-Ràdio aquest divendres, dia 2 de novembre. Els dos professionals foren convidats a la ràdio pública per debatre amb periodistes sobre les mobilitzacions que porten a terme els bombers de les Illes -i que els havia fet manifestar-se el dimarts anterior davant del Parlament- des de fa setmanes a través de les quals reivindiquen l'aprovació d'una llei que coordini els distints cossos que hi ha a Balears, que en el seu conjunt ocupen menys de 500 efectius. Segons asseguraren, és “imprescindible pel bé dels ciutadans una llei així que fa anys i anys que reclamem, que tots els partits diuen estar d'acord que cal aprovar-la però que, tanmateix, no s'aprova mai i ara acabem una altra legislatura igual que sempre”, deia Morcillo. El seu company assentia i afegia més tard que “el que reivindiquem és que quedi fitxat quants de bombers es necessiten a les Illes Balears per atendre correctament els ciutadans -tenim una relació bomber per habitant que és la meitat del que recomana la Unió Europea-, que creï els instruments de coordinació entre els cossos i un caramull d'aspectes que redundarien en la millora del servei als ciutadans”, deia Río.

Enmig de la tertúlia va sortir el cas de la torrentada del dia 9 a Sant Llorenç i la resposta dels serveis d'emergència. Morcillo afirmà que “en el nostre parc (de bombers de Palma) hi arribaren el mateix vespre més de trenta companys per oferir-se voluntaris per partit cap allà (Sant Llorenç) quan es va veure que allò era molt greu, però els nostres caps ens digueren que els deien (els polítics) que no calia, però després resultà que la Unió Militar d'Emergència fou activada i arribà a Sant Llorenç l'endemà de matí, i fins a l'horabaixa del dia 10 no s'autoritzà que un petit grup dels bombers de Palma es desplacés per ajudar. Com es pot explicar això? No ho entenem. No és només que tinguem homes per ajudar, és que tenim maquinària per traure aigua que es quedà en el parc quan era necessària a Sant Llorenç”. El seu company, Río, afegí que “en una emergència així la resposta durant les primeres hores és fonamental, amb els motors d’extracció d’aigua s’hagués pogut ajudar molt”.

Aquest setmanari demanà als dos professionals si al seu parer hi hagué una expressa voluntat política d'afavorir la presència de la Unitat Militar d’Emergències en comptes d'activar els recursos propis de bombers que hi ha a les Illes. Els somriures tristos dels dos professionals van ser molt més sincers i aclaridors que les paraules de compromís que sortiren de les seves boques: “el que jo dic és que nosaltres estàvem preparats per intervenir i no se'ns va permetre, que teníem maquinària que hagués pogut ajudar molt i quedà al nostre parc...”. Río, per la seva banda, afegí que “els de la UME tenen de tot el que necessiten, ja ens agradaria a nosaltres comptar amb el que ells tenen, i és gent molt bona, no tenim cap paraula de crítica cap a ells”, però deixà implícita la crítica cap a qui decideix qui ha d’actuar i qui no davant d’una emergència com la de Sant Llorenç.

És que per ventura hi ha una voluntat expressa d'usar la bona feina dels professionals de la UME com a una mena de recurs de propaganda política de l'Estat central? Si més no la sospita és més que pertinent per com se succeïren les intervencions d'ajuda a Sant Llorenç. Clar que per ventura va ser un cas aïllat i per tant no cal extreure conclusions apressades de tipus polític. Però Morcillo negà que hagi estat quelcom aïllat: “quan hi hagué el gran incendi d'Andratx (el juliol de 2013) els bombers de Palma no poguérem anar-hi a ajudar, tot i que estàvem a escassos quilòmetres, i –altra vegada- (els qui prenien les decisions) s'estimaren més que hi anés la UME”, que s'havia de despleçar -com el passat dia 9- des del Continent.

Tant a Andratx com a Sant Llorenç la presència de l’UME comptà amb un gran cobertura dels mitjans de comunicació espanyols que destacaren la presència militar a l’hora d’ajudar. Cap ni un dels quals, però, es feu ressò de les queixes dels bombers mallorquins als que no se’ls permeté ajudar. L'interrogant, que de forma implícita porta la sospita, és més que pertinent: s'usa la UME per fer espanyolisme?


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial