Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 28 de novembre del 2018

GRIFOLS I GIBRALTAR | Bernat Deltell

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

“M’agradaria fer un referèndum correcte i que si surt que no, és que no, i si surt que sí, és que sí. S’ha de fer i acatar el que surti”

Resultat d'imatges de grífols

El departament d’Estat dels Estats Units d’Amèrica (EUA) elabora anualment una llista de 300 elements que considera estratègics per al futur del planeta terra. Són aquelles infraestructures i nusos de comunicació, recursos naturals, zones geoestratègiques i empreses (sobretot farmacèutiques, químiques i de defensa) que en cas d’una catàstrofe (natural o provocada per l’home) caldria salvaguardar per assegurar el futur de la humanitat i del planeta.
Doncs bé, en un dels documents filtrats per Wikileaks l’any 2009, el departament d’Estat dels EUA reconeix que només hi ha tres -tres!- elements ubicats en territori espanyol que paga la pena protegir: l’empresa catalana Grifols, l’estret de Gibraltar i el gasoducte que uneix la península Ibèrica amb Algèria. I alguns es preguntaran: Com? L’empresa Grifols? Sí, l’interès dels Estats Units per aquesta multinacional catalana especialitzada en el sector farmacèutic-hospitalari es deu a què és la primera empresa europea en el sector d’hemoderivats i un important proveïdor mundial de la immunoglobulina d’ús intravenós, un producte derivat del tractament del plasma que té diverses aplicacions terapèutiques.
Dirigida per Raimon i Víctor, Grifols -sense accent!- preveu ara fer el gran salt adquirint la companyia Shanghai RAAS, líder en la producció de medicaments plasmàtics en el mercat xinès. La idea és prendre el control de la companyia xinesa i, si tot va bé, l’operació, per un valor d’uns 5.000 milions de dòlars (uns 4.380 milions d’euros), es podria tancar durant el primer semestre del 2019, segons informa el diari Ara.
La multinacional Grifols ha guanyat 468 milions d’euros entre els mesos de gener i setembre d’aquest 2018, una xifra que suposa un increment del 8,5% respecte al mateix període de l’exercici anterior. En un comunicat emès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la farmacèutica catalana ha atribuït l’augment dels beneficis al “sòlid creixement” de Bioscience, la divisió que agrupa el seu negoci principal, la fabricació i comercialització de medicaments derivats del plasma. Tal com apunta el document, aquesta branca de negoci va aportar 2.596 milions d’euros a la facturació total de Grifols, xifrada en 3.264 milions d’euros (un 0,4% més que l’exercici anterior).
A la UE , Grifols va augmentar  el seu benefici en un 13%, després que els ingressos pugessin fins als 571 milions d’euros. No obstant això, els Estats Units i el Canadà continuen sent la branca principal del negoci. Entre tots dos països van aportar 2.173 milions d’euros als ingressos d’aquest any, un 1,9% menys respecte a l’exercici anterior. En aquest sentit, a principi de 2018 Grifols tanca una operació de compra del 51% de les accions de l’empresa Goetech LLC, coneguda per la marca comercial MedKeeper, per uns 78 milions d’euros. L’acord permet a Grifols reforçar la seva oferta de farmàcia hospitalària i la seva internacionalització amb una major presència en el mercat nord-americà.
Grifols també és propietària d’Aigua de Vilajuïga, té accions a l’empresa cavista Juvé i Camps (la tercera del sector) i recentment ha injectat 3,7 milions d’euros per fer-se amb el control del Club Joventut de Badalona garantint-ne la seva existència, viabilitat i continuïtat a la ciutat.
I què diuen els propietaris de Grifols? Doncs això:
Víctor Grífols: “Tiri endavant, no s’arronsi”, a Artur Mas quan encara era president de la Generalitat el 2014
Víctor Grífols: “M’agradaria fer un referèndum correcte i que si surt que no, és que no, i si surt que sí, és que sí. S’ha de fer i acatar el que surti” (Entrevista a Catalunya Ràdio, 6 de novembre de 2018)
Grifols és l’única empresa catalana de l’Ibex que tot i les pressions de l’Estat no va moure la seva seu l’octubre de 2017. La Seat tampoc ho va fer, així com les grans multinacionals estrangeres.
Resumint: Grifols és l’empresa que el departament d’Estat dels Estats Units d’Amèrica diu que en cas d’una catàstrofe (natural o provocada per l’home) cal salvar com sigui. Com Gibraltar, aquest tros de terra que el ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, en una piulada a twitter assegurava que “El Acuerdo sobre Gibraltar alcanzado hoy en el marco de la negociación sobre el Brexit es muy positivo para España y el más importante desde el Tratado de Utrecht en 1713”.
El ministre Josep Borrell hauria de saber -i si no ho sap és encara més greu- que Gibraltar és un dels tres elements que els nord-americans (i els seus cosins anglesos) protegiran a qualsevol preu. I si Gibraltar ja és teu, per què retornar-lo? Per què regalar un tros de terra que ja et pertany i a sobre és estratègic?
Ai, Borrell…
Bernat Deltell. Publicat el dilluns 26 de novembre de 2018

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial