Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 18 d’octubre de 2017

El límit… de divendres

«Dissabte tindrem una fotografia clara que ens dirà si hi ha un camí en què Europa vol participar o si l'únic camí som nosaltres»Mariano Rajoy ha posat sobre la taula un nou ultimàtum al president de la Generalitat, que s’acaba dijous. Però us he de dir que tinc la sensació que l’ultimàtum important no serà dijous, sinó divendres.

Dijous Rajoy anirà a Brussel·les, on haurà de participar en un Consell Europeu que es preveu molt poc agradable per a ell. La tensió pels fets del primer d’octubre és forta i uns quants estats han deixat entreveure que estan disposats a posar sobre la taula el debat sobre la violència i el dret d’autodeterminació dels catalans, Bèlgica i Eslovènia, especialment.

Però els debats els ordena el president Donald Tusk i els punts no es posen sobre la taula si ell no ho autoritza. I ací, en allò que passe dijous i divendres, podríem tenir una resposta sobre tot allò que va passar dimarts de la setmana passada i també sobre el futur immediat que ens espera a tots plegats. Ahir al vespre corrien molts rumors per Brussel·les que indicaven que Tusk mira de forçar un debat al Consell sobre l’actuació espanyola, debat que si es fes –només pel fet de dur-se a terme– ja seria devastador per a Espanya.

Si Tusk reacciona i obre la taula al debat, podrem posar la mà al foc que la suspensió de la independència, criticada i mal explicada, va ser sobretot un gest directe cap a ell, cap a la Unió Europea. I les coses que van passar aquell dia, en aquest context, s’entendran molt millor. El govern català calla hermèticament quan li demanen si hi va haver intervenció personal del president de la Unió. És raonable que ho faça i que no vulga alimentar rumors en una qüestió tan seriosa i transcendent com aquesta. Per això el límit de divendres és important. Si passa res, es farà públic i entendrem que efectivament hi ha alguna cosa es mou. Però si no passa res, crec que haurem d’assumir que no hi ha cap raó per a esperar res ni per a mantenir la suspensió de la independència.

Una pista relacionada clarament amb això, la tindrem en el moment que Mariano Rajoy anunciarà l’inici de l’aplicació del 155. Si ho fa dijous mateix, quan comence la cimera ordinària de la Unió o si s’espera a tornar a Madrid, divendres a la nit o dissabte.

Passe l’una cosa o passe l’altra, dissabte tindrem una fotografia clara que ens dirà si hi ha un camí en què Europa vol participar o si l’únic camí som nosaltres. Tot esperant que les capitals, al marge de la Unió, prenguen posició quan passen les coses, com els eslovens han deixat entendre.

Font: El límit… de divendres | VilaWeb

Pots seguir Boladevidre
Twitter:       @Boladevidre