Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 11 de maig del 2017

Donarem suport al procés català sempre que calgui

Infante (Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià): "Donarem suport al procés català sempre que calgui"

Nerea Rodríguez

Presentació Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià el passat dimarts a BarcelonaPDAD

"Al País valencià se segueix amb molta simpatia el procés sobiranista català i exercirem la nostra solidaritat i suport en tot moment que sigui necessari". Així es va expressar el coordinador de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (PDaD), Toni Infante, durant la presentació de la plataforma aquest dimarts a Barcelona. Infante va assegurar que per al País Valencià el procés "està sent molt positiu perquè evidencia que serveix per a millorar les condicions de vida de la gent". Durant la presentació del PDaD a Barcelona, que va tenir lloc a Casa València, Infante va afirmar que "el País Valencia històricament ha estat i encara és un espai de confrontació de dos models socio-culturals que operen sobre una realitat molt  concreta i fortament condicionada per aquesta confrontació i que per començar a superar-ho ha estat necessari bastir un discurs que partia de tres elements".

El primer d'aquests elements és, per a ell, "que fer fora al PP de les principals institucions havia sigut una condició necessària, imprescindible, per a començar a redreçar el país, però que no era una condició suficient". En segon lloc, que "la necessària denuncia i lluita contra la corrupció havia d’anar acompanyada d’un qüestionament del model socioeconòmic i cultural del PP i del franquisme subjacent". I, finalment, que "la reconstrucció del País València ha de fer-se a partir de qüestionar tota l’estructura jurídica i política emanada del règim del 78, com és l’Estatut d’autonomia, l’infrafinançament, l’espoli estructural de més del 6% anual, una llei electoral amb una barrera del 5% que dificulta l’arribada a les Corts, etc.".

Per la seva banda, Oriol Artero va assenyalar que la PDaD "agrupa ja a centenars de persones implicades com a sòcies i treballant de diferents formes en més de 10 assemblees comarcals, i diverses sectorials entre elles la del col·lectiu jove" i va definir la PDaD com "una entitat cívica transversal, unitària i participativa que treballa per a que el poble valencià pugui decidir el present i el futur del País Valencià". Segons va afirmar Toni Terrones, la Plataforma "neix com a resultat de la societat civil, i que des d’aquest espai recorrerem una part important del camí, conjuntament amb altres agents com els partits polítics, els sindicats i les entitats culturals, des de la respectiva autonomia i des del respecte als diferents camps d’intervenció".

Terrones va continuar explicant que al País Valencià s’ha produït "un canvi espectacular amb la sortida del govern d’una dreta amb més de 20 anys de majories absolutes i ara cal treballar per assegurar la no reversibilitat i reforçar i potenciar els canvis iniciats". Per la seva part, Consol Barberà va definir la PDaD com "un moviment representatiu de la societat valenciana".