Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

divendres, 22 de maig del 2015

COMPROMÍS ADVERTEIX ALBERTO FABRA

Publicat en El Punt Avui dijous 14de maig del 2015

Compromís diu a Alberto Fabra que “qui menysprea i ataca la llengua no pot anar donant lliçons ni amenaçant”

Enric Morera assegura que el president de la Generalitat ha assumit els postulats de l'extrema dreta valenciana més rància

Subratlla que el cap del Consell no utilitza mai la llengua pròpia

Analfalberto Fabra
El portaveu de Compromís i número 2 per València a les Corts Valencianes, Enric Morera, ha al·ludit aquest dimecres a les declaracions de Fabra (PP) on deia que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) s'havia de limitar a regular però no a definir la llengua del País Valencià. Fabra assenyalava que “diran el que diran” però es parla valencià, “diferent del català” i recordava que, en virtut de la llei de senyes d'identitat, l'AVL no tindrà diners públics per a actes on defenga que és català el que es parla al País Valencià. Respecte a això, Morera ha dit que les declaracions han sigut “molt desafortunades” i ha afegit que “qui menysprea i ataca la llengua no pot anar donant lliçons ni amenaçant ningú”.

“Ha canviat molt des que era alcalde de Castelló i demanava les emissions de TV3 o quan participava en els homenatges a les Normes de Castelló, ara ha assumit els postulats de l'extrema dreta valenciana més rància i li diem que si ha d'atacar i menysprear la nostra llengua, que no vinga a donar lliçons”, ha expressat Morera a través d'un comunicat. Segons el portaveu de Compromís, “qui ha tancat els mitjans de comunicació públics en valencià, o qui és el president del partit que s'ha encarregat de suprimir línies en valencià dels col·legis no pot traure pit ni posar-se a parlar de la llengua, una llengua que no sol emprar diàriament, a més”.

Recurs fàcil i desesperat
Enric Morera ha considerat “preocupants” les declaracions de Fabra i ha recordat que “l'AVL és un òrgan estatutari, creat per a superar el conflicte lingüístic i deixant els acadèmics i científics encarregats de la llengua, no els polítics i aficionats a un debat estèril que només ha servit per a dividir la societat valenciana en un clar objectiu de la dreta centralista de despersonalitzar-nos i afeblir-nos com a poble. Anar amenaçant per tot arreu de no donar subvencions és una actitud xantatgista i mafiosa que no es pot tolerar”.

En la seua opinió, “el viratge ultra del PP” obeeix a la seua por de la pèrdua de vots per la dreta i “intenten desempolsar els fantasmes i batalles del passat, en els quals va participar tan activament la factoria Blasco, aquesta factoria que espera ara l'entrada a la presó”. “La batalla de la llengua i de les senyes d'identitat és el recurs fàcil i desesperat del PP, d'un PP que ja no sap on amagar els escàndols que ixen a la llum dia rere dia i que demostra la seua incapacitat de gestió i la immoralitat dels seus dirigents”, segons ha manifestat Morera.

Referència:
AlbertoFabra: “L'Academia Valenciana de la Llengua dirà el que dirà, però nosaltres parlem valencià”

El president de la Generalitat Valenciana adverteix a l'entitat estatutària que la seua missió és regular la llengua, però “no entrar en altres coses”

Recorda que la llei de senyes d'identitat preveu la retirada de subvencions a entitats que aposten per la unitat de la llengua