Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 11 de maig del 2015

Catalunya Nord referma el compromís amb la llengua


Catalunya Nord referma el compromís amb la llengua

La XXV Nit de Sant Jordi de Perpinyà, gran festa del català

 | Actualitzat el 01/05/2014 a les 09:44h
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha estat una de les guardonades Foto: ACN
Més de 200 persones s'han aplegat aquest dimecres al vespre al Palau de Congressos de Perpinyà per assistir a la XXV Nit de Sant Jordi, la gran festa del català a la Catalunya Nord organitzada per Òmnium Cultural. Durant la gala, la seva presidenta, Montserrat Biosca-Planes, ha destacat la importància de mantenir viu el compromís amb la llengua i ha reclamat un esforç de les administracions per garantir que tots els infants de la Catalunya Nord que ho vulguin puguin estudiar en català, un fet, ha denunciat, que ara no es produeix. La vetllada ha servit també per entregar els tradicionals premis literaris atorgats per diferents entitats com ara l'IEC, Òmnium i l'Ajuntament de Perpinyà.
 
El Palau de Congressos de Perpinyà s'ha vestit de gala aquest dimecres a la nit per acollir una edició més, la 25ena, de la Nit de Sant Jordi, la gran festa de la llengua que clou els actes que durant tot el més d'abril s'han fet per celebrar la Festa de Sant Jordi. Enguany, la celebració ha aplegat 230 persones que han viscut una vetllada literària, reivindicativa i gastronòmica, amenitzada amb la música de La cobla Tres Vents Quartans.
 
Abans del lliurament dels premis literaris, entre els quals els atorgats per l'Ajuntament de Perpinyà a persones compromeses amb la defensa de la identitat i la llengua catalanes, la presidenta d'Òmnium Cultural a Catalunya Nord, Montserrat Biosca-Planes, ha destacat la importància que suposa per a Perpinyà el fet que hi hagi "una festa de prestigi en català" d'aquestes característiques quan any rere any "rebem pressions" per introduir-hi el francès. 
 
Durant el seu parlament a l'inici de la vetllada, Biosca-Planes ha lamentat que la salut del català a la Catalunya del Nord "és la que és", però que el més preocupant en aquests moments "és que molts pares que voldrien portar els seus fills a escoles en català no ho poden fer per manca de places". Biosca-Planes ha reclamat un esforç de les administracions nord-catalanes per revertir aquesta situació que posa en perill el futur del català.
 
Premis Joan Blanca
 
Els dos únics premis que ja s'havien anunciat prèviament són els dos que l'Ajuntament de Perpinyà atorga cada any a personalitats destacades en la defensa de la llegua i la identitat catalanes. Enguany, els guardons han estat per a la presidenta de l'ANC i fundadora de la Plataforma per la Llengua, Carme Forcadell, i per l'exeurodiputat per ERC i fundador de la Bressola entre d'altres entitats catalanistes, Miquel Mayol.
 
Forcadell ha reconegut que el català "ho té complicat" a la Catalunya del Nord, i que tot i que "no es pot comparar" la situació a un costat i l'altre dels Pirineus, una hipotètica independència al Principat "ajudaria a tots els territoris de parla catalana" perquè podrien "signar tractats de cooperació amb un estat". Una possibilitat, ha afegit, que serviria "per reforçar el concepte de nació" entre territoris que comparteixen llengua i cultura, dos conceptes "que no entenen de fronteres".
 
Premis literaris
 
Un dels guardons que s'han lliurat durant la Nit de Sant Jordi és el Premi Catalunya Nord, convocat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i que reconeix treballs que contribueixin en l'ensenyament del català i en el coneixement sobre la Catalunya Nord. El premi, dotat amb 3.000 euros, ha estat concedit a l'escriptor Marc Delclòs.
 
Els tres guardons Joves Escriptors que atorga el Consell General dels Pirineus Orientals i dirigits a les escoles i instituts, han rebut enguany un total de 66 obres, una xifra rècord. El premi de Primària ha estat per Karla Sistach, de la Bressola de Sant Galdrich. Felip Solà, alumnes del Col·legi de ceret, s'ha fet amb el guardó reservat als alumnes de Secundària. El tercer premi, el que distingeix alumnes de Batxillerat ha estat per Silvestre Bahi, del Liceu Aragó.
 
Altres premis concedits han estat el que atorga la revista Presència, que ha estat pel periodista Ricard Biel i el de poesia que s'ha concedit a Joan Carles González. Enguany, el premis Juncosa i el de Narrativa per a infants han quedat deserts.
 
La Nit de Sant Jordi s'ha completat amb el Premi d'Economia Unió per les Empreses (UPE) 66 Comarques Nord Catalanes, que vol encoratjar les relacions transfrontereres i que ha estat pel director general del diari 'L'Independant', Philippe Carpa.