Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 10 d’abril del 2013

Omplim els Països Catalans de llibres en català!


Omplim els Països Catalans de llibres en català!
des de les 23 abril a les 10:00 fins a les 27 abril a les 23:55

L'organisme de construcció nacional Som Països Catalans convoca una acció reivindicativa a favor de la llengua catalana arreu dels Països Catalans, com a tret de sortida de la seva campanya lingüística. Aprofitem el dia del llibre, com a jornada cultural del territori, i la diada del País Valencià (i el 27 d'abrill, culminació de la celebració), com a reclams per tal d'activar l'augment de la força popular pel reconeixement de la llengua catalana als Països Catalans.

Una de les majors, i irrenunciables, eines actives del poble català n'és la llengua, a través de la qual s'estableixen les relacions quotidianes i diàries al país. És l'eina de socialització i cohesió de la societat catalana, la qual, per pròpia voluntat utilitza, malgrat les imposicions repressores —així com també pintoresques o maternalistes— de l'Estat espanyol i l'Estat francès. No obstant això, és el poble qui té tota la capacitat, organitzant-se, i força per activar tots els actes reivindicatius i subversius a favor de la seva llengua.

Avui, la lluita per la llengua és un fenomen més que demostra la vitalitat dels Països Catalans, malgrat la constant privació dels drets socials —per tant, també, lingüístics— i també la voluntat regionalitzadora del territori. Així, tenint en compte els atacs constants a la llengua catalana, en tots els àmbits, és l'hora de no amagar-se; de normalitzar l'ús del català que minoritzen, i d'aplicar l'aparent redundància de l'ús actiu de la llengua: parlar-la arreu, escriure-la arreu, i llegir-la arreu. L’ús de la llengua pròpia dels Països Catalans és un dret lingüístic, i com a catalans i catalanes no hi hem de renunciar, per tal de reafirmar-nos nacionalment.

Per tot plegat, i més que mai, cada acte que reforci l'ús de la llengua com a element inherent i cohesionador del territori és necessari. Volem uns Països Catalans units pel català de cadascú, amb una educació, uns mitjans de comunicació i una administració en la nostra llengua; cosa que afavoreix la cohesió social i garanteix la construcció d'una comunitat lliure.

Així, Som Països Catalans fa una crida a omplir de llibres i publicacions escrites en català el mapa del territori arreu del país. Serà un acte descentralitzat, dut a terme a les universitats, casals i ateneus, escoles, instituts i barris i pobles dels Països Catalans. L'objectiu d'aquesta activitat festiva és conscienciar de la construcció literal i metafòrica dels Països Catalans, des des tots els espais, des de tots els àmbits, des de totes les edats, i per a tothom. A partir d'un llibre o publicació en català de cadascú, omplirem el país de cultura i llibertat en la nostra llengua. I aconseguirem que el dia del llibre esdevingui, als Països Catalans, el dia del llibre en català.
Tots els llibres que unim per a la creació del mapa dels Països Catalans es podran donar a diversos espais i entitats del territori que vetllen per la presència activa i la socialització del català, i que hem proposat des de Som Països Catalans. Es tracta de diverses biblioteques, casals i ateneus i escoles d'arreu del país.