Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 22 d’abril del 2013

VOLEN ESQUARTERAR LA LLENGUA I EL PAÍS


STEI intersindical

70.000 euros per a seguir esquarterant el país
  
El conseller d’Educació Rafel Bosch anuncià ahir que es destinaran 70.000 euros a subvencionar llibres de text editats en les modalitats lingüístiques balears. Crida l’atenció que un Govern que s’ha mostrat tan poc partidari de concedir subvencions, es despengi ara amb una quantitat generosa de doblers per a elaborar un material didàctic sense cap tipus de fonament científic, segons han posat de manifest des de la Universitat de les Illes Balears, mentre s’ha reduït d’una manera alarmant l’import dels programes de reutilització de llibres.

La brillant proposta del conseller Bosch es va fer pública l’endemà d’haver-se reunit amb els representants del Círculo Balear, un grupuscle extraparlamentari que diu que defensa els interessos de Mallorca, però que en realitat el que vol és trepitjar la llengua i la cultura dels formenterencs, l’eivissenc, el menorquí i el mallorquí. Un interès que també s’amaga darrere les bones paraules del president José Ramón Bauzá i del seu conseller Rafel Bosch, quan diuen que volen fomentar les modalitats balears.

Ens demanam si les editorials disposaran a partir del proper curs de llibres distints per a les Pitiüses, l’illa de Menorca o la de Mallorca, o si es faran ressò de les particularitats pròpies de parlars com el pollencí, el binissalemer o el maonès; una dispersió territorial de material didàctic que no es dóna en el cas del castellà a l’Estat espanyol. A més, des de l’STEI consideram que la riquesa dialectal de la nostra llengua ja està garantida amb els llibres de text vigents, i amb un professorat que fomenta la unitat i les varietats de la llengua catalana a cada un dels territoris de les Illes Balears.

Des de l’STEI rebutjam una vegada més la voluntat lingüicida del Govern Balear, que vol tudar 70.000 euros en un nou experiment polític sense cap tipus de fonament pedagògic, com és també el cas del decret de Tractament Integrat de Llengües. Un Govern que té un nivell moral tan baix que s’escolta més un grupuscle com el Círculo Balear mentre ignora el 87% de les famílies que el curs passat triaren el català com a primera llengua d’aprenentatge i obvia l’opinió que al voltant de la llengua i de la seva unitat s’emet des dels distints departaments de la Universitat de les Illes Balears.
____________________________________________________________

Publicat en VilaWeb dijous 11 d'abril del 2013

Ofensiva catalana al Parlament Europeu per a garantir la immersió a les escoles

Els eurodiputats de CiU, ICV i ERC demanen que es respecti la normativa europea que vetlla per la diversitat lingüística
Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (en representació d'ERC) han presentat dues preguntes a les institucions europees en referència a la interlocutòria publicada ahir pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on defensa que l'atenció individualitzada en castellà no és suficient i que, si un sol alumne ho demana, s’ha d’adaptar el sistema educatiu a tota la classe o unitat escolar.
Els eurodiputats demanen a la Comissió Europea i al Consell Europeu que es posicionin davant d'aquesta qüestió que està amenaçant, una vegada més, la immersió lingüística en el sistema educatiu a Catalunya. Destaquen que aquest és un model d’èxit reconegut, entre d’altres, per l’informe del Grup d'Experts d'Alt Nivell sobre Multilingüisme a les Comunitats Europees, publicat el 2007.
La diversitat lingüística està protegida per l’article 22 de la Carta dels drets Fonamentals a la Unió Europea. A més, l’article 21 d'aquesta prohibeix la discriminació per raó de llengua. Per aquest motiu, els eurodiputats catalans demanen a les institucions europees que es pronunciïn i es faci valer el dret dels pares i les mares a educar els seus fills en la immersió lingüística, encara que un alumne de la classe demani el contrari.
En les preguntes parlamentàries presentades, els eurodiputats catalans demanen el posicionament concret del Consell Europeu, que s’ha manifestat en vàries ocasions a favor de la diversitat lingüística reconeixent la importància de l’ensenyament de les llengües oficials d’una comunitat per tal de garantir la integració de parlants no natius. En aquest sentit, demanen que Espanya compleixi la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries, ja que va signar aquest document jurídic el 2001.
Els eurodiputats catalans han anunciat també que en la trobada que mantindran properament amb la Comissària Vassiliou, encarregada del departament de Multilingüisme, aquesta serà una de les qüestions que tractaran.