Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 22 d’agost del 2017

Catalunya: un estat 4.0

Infraestructures com els ports (Tarragona) són bàsiques Foto: J. FERNÀNDEZ

El camí de Catalunya cap a esdevenir un estat de la Unió Europea és imparable i inexorable. És només qüestió de temps que la voluntat majoritària dels catalans s’imposi democràticament. Però ens hem aturat a pensar com serà la Catalunya estat? Ens hem plantejat quines seran les implicacions que tindrà el fet que gestionem els nostres propis recursos? Som conscients que Catalunya esdevindrà el pol econòmic del sud d’Europa? Som conscients que crearem un estat punter, un referent internacional, un estat 4.0?
Els signants, tots quatre membres de la junta del Cercle Català de Negocis (CCN) entre 2009 i 2015, hem estat els principals autors dels estudis econòmics elaborats pel CCN en aquest període. Els nostres estudis i pronòstics han estat confirmats en les seves línies principals per l’evolució dels fets, i això ens permet preveure com serà la Catalunya estat en els 5 a 10 anys postindependència i quines implicacions tindrà per a tots nosaltres. La visió que tenim és que amb les eines d’un estat i amb la gestió de tots els nostres recursos, Catalunya esdevindrà el pol econòmic principal del sud d’Europa i actuarà de tractor per dinamitzar l’economia de la resta de la península i del sud de França.
Catalunya serà un estat 4.0, líder en recerca, innovació, indústria i exportació. Així com Catalunya va liderar la revolució industrial, ara liderarà la revolució del coneixement. Serem una economia àgil, flexible, creadora de valor, altament competitiva i comercialment agressiva, que ens assegurarà un creixement sostingut del PIB de més del 4-5% anual i l’assoliment de la plena ocupació en cinc anys.
La fi del dèficit fiscal i els multiplicadors fiscals que se’n deriven, així com l’activació del model econòmic, laboral i institucional de la Catalunya estat 4.0 generarà un cicle virtuós econòmic que convertirà Catalunya en imant per al talent i el treball: expansió de les empreses catalanes -» més llocs de treball i millor remunerats -» més recaptació d’impostos -» més i millors infraestructures -» expansió de les empreses catalanes -» ...
Visualitzem una Catalunya de més de 9 milions d’habitants en aquest interval de temps. Una societat que incrementarà els pressupostos en pensions, sanitat, educació, justícia, seguretat i dependència de manera significativa. Un país amb plena ocupació i un salari mínim interprofessional al voltant dels 1.200 euros els primers 5 anys i fins als 1.500 després, en línia amb els països capdavanters a Europa, que reduirà les desigualtats entre rics i pobres i erradicarà pràcticament la pobresa. Tot això podria semblar difícil si no fos perquè ara ja estem creixent a un ritme superior al 3%, les exportacions, el turisme i les inversions estrangeres estan assolint rècords històrics, les inversions en start-ups concentren més del 50% de tot Espanya, i les cotitzades catalanes Indexcat han doblat el creixement de l’IBEX des de 2013. I tot això amb l’Estat espanyol en contra.
Tot aquest progrés arribarà a tot el país sencer. No es concentrarà exclusivament a Barcelona i l’àrea metropolitana. El corredor del Mediterrani, els ports i aeroports, les autovies i trens que interconnectaran les nostres ciutats faran que la riquesa del país arribi a tots els racons de Catalunya. Igual com el pla Cerdà va preveure amb èxit com havia de ser la Barcelona del futur, haurem de desplegar un pla Cerdà 4.0 per a tot Catalunya.
Les properes setmanes explicarem en articles i a Twitter ( @thinkcat_ ) l’escenari futur de la Catalunya estat, així com les línies estratègiques que caldrà posar en marxa per assolir-lo. Volem impulsar un debat rigorós per engrescar tothom en la construcció del nou estat. Un estat 4.0.


Pots seguir Boladevidre