Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 26 de desembre del 2015

31-D DIADA DE MALLORCA


31 de desembre, la festa cívica més antiga d'Europa, és i serà per sempre la Diada de Mallorca.


El 12 de setembre és la diada de Mallorca. Es commemora el jurament fet per Jaume II l'any 1276 de la Carta de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca, que es convertiren en la base jurídica del nostre país.



També aquest dia, però del 1229, segons la tradició, les tropes catalanes comandades per Jaume I, desembarcaven a Santa Ponça i iniciaven la Conquesta que reincorporaria Mallorca a Europa i a la cristiandat. Les franqueses i privilegis del Regne de Mallorca són un conjunt de drets i avantatges que el rei atorgà a favor del Regne de Mallorca. Les franqueses eren exempcions de compliment d'alguna norma o costum, normalment d'ús a la resta de la corona catalanoaragonesa, mentre que els privilegis eren drets que es concedien en exclusiva a una regió o ciutat. Jaume I atorga al 1230, just després de la victòria catalana contra els musulmans, als repobladors cristians de l'illa la primera Carta de franquesa de Mallorca, per tal d'estimular la vinguda de nous pobladors que consolidarien aquest nou Regne fronterer amb l'enemic àrab.

Jaume II de Mallorca, primer monarca del Regne privatiu, gran organitzador i que en configurà les institucions i la fisonomia, confirmà i reformà les franqueses del seu pare Jaume el Conqueridor, assegurant als mallorquins un conjunt de drets i llibertats que els permetien viure lliures de moltes de les càrregues del règim feudal estès aleshores per quasi tot Europa. Els diferents documents que configuraven el Llibre de franqueses són expedits pels reis de Mallorca entre l'any 1230 i 1284 i contenen les concessions, les exempcions, les immunitats i altres disposicions que es convertiren en les normes fonamentals sobre les quals s'organitzà el Regne de Mallorca. 

L'any 1997 el Consell de Mallorca declarà el dia 12 de setembre com a diada de Mallorca. Recuperant aquesta data històrica, el Consell de Mallorca vol commemorar i retre homenatge als trets diferencials que han creat la nostra personalitat com a poble i com a comunitat que enfonsa les arrels en un passat ric i singular. El Consell de Mallorca considera important el recordar aquesta història amb orgull i sentiment per tal d'encarar el futur amb optimisme i segurs del que, com a poble, som.

Dia 30, manifestació de la Diada de Mallorca a les 18 hores

'De l'autonomia a la Sobirania' aquest és el lema que ha triat la Plataforma 31 de Desembre per la tradicional manifestació amb motiu de la Diada de Mallorca.
Enguany la manifestació serà el dimecres 30 de desembre i començarà a les 18:00 i com cada any, sortirà del passeig des Born, i després de recórrer diversos carrers del centre de Palma, conclourà a la plaça del Patins.
Manifestación a Palma per la diada de Mallorca l'and 2014
Manifestació a Palma per la diada de Mallorca l'any 2014