Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

divendres, 28 de setembre del 2012

Contundent intervenció de Joan Tardà al congrés en defensa de la llengua




Joan Tardà, diputat d'Esquerra al congrés espanyol, va pujar ahir a la tribuna de l'hemicicle a defensar la llengua catalana, atès que avui era el dia europeu de les llengües. Una contundent intervenció que va començar recordant Martí Gasull, activista i fundador de la Plataforma per la Llengua, que va perdre la vida fa pocs dies a l'Himàlia: 'Ens encoratja en la lluita per la salvaguarda de la llengua nacional dels Països Catalans.'
Tardà va recordar les dotze famílies que han demanat l'escolarització en castellà a Catalunya contra les 125.000 que no van tenir el dret d'escolaritzar-se en català al País Valencià, i també va recordar el discurs del rei espanyol, que fa onze anys va dir que el castellà no havia estat mai una llengua imposada. 'Ens ho va dir a nosaltres, que hem viscut èpoques de genocidi lingüístic. I encara avui no ha tingut ni l'honradesa de corregir-se.' Tot i amb això, va recalcar: 'No aconseguiran de sembrar l'odi en el nostre poble i entre els pobles'.
'Qui vulgui dividir el poble de Catalunya no ho aconseguirà. Contra la democràcia no hi ha res a fer', va dir tot recordant que molts del milió i mig de persones que havien sortit al carrer l'Onze de Setembre tenien com a llengua materna el castellà. 'No ens dividiran per això. Catalunya som tots. No tenim res contra de la llengua castellana, de la mateixa manera que no tenim res contra cap llengua'. I adreçant-se als diputats de la sala, va instar a 'imposar-se la raó'. 'Si no, patireu molt amb vosaltres mateixos. Em feu una mica de pena'.