Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

diumenge, 17 de setembre del 2017

Neix la declaració de Menorca pel dret a decidir

ERC, Compromís, EH Bildu, BNG i MÉS signen un acord conjunt per reivindicar la “democràcia real”

LES CARES López, Iriarte, Martí, Balaguer i Campomar, ahir durant l’acte a Maó.
Més democràcia i més democràcies. Això és el que demanen les formacions polítiques que ahir es varen trobar a Maó per redactar i signar la Declaració de Menorca, un document conjunt que té com a objectiu ser una declaració d’intencions i un compromís en la defensa de la “democràcia real, el dret a decidir”. Els partits signants també volen que el text sigui una eina per expressar “el fracàs de l’estat espanyol per resoldre les necessitats de la gent i dels pobles”.
Impulsada per MÉS per Menorca, la signaren representants d’ERC, Bloc-Compromís, EH Bildu, el BNG, MÉS per Menorca i MÉS per Mallorca després d’haver-lo consensuat. I, amb les consignes, es vol demanar “més democràcia en general” pel que fa als “afers polítics i socials” i “més democràcies, en plural, pel dret a decidir el seu futur cadascun dels pobles que així ho desitgin”.

Intenció

L’objectiu de la trobada va ser redactar la declaració, però també, segons varen informar en un comunicat els seus participants, acordar “mantenir els lligams” i dur a terme una “col·laboració permanent” entre les formacions “amb vista a la realitat política i social” i per tal de mantenir la “interacció de les realitats concretes de cada uns dels territoris de les formacions signants” (Galícia, Euskadi, el País Valencià, les Balears i Catalunya).
Durant la trobada, cada un dels partits polítics va determinar les principals especificitats que afecten el seu territori. En el cas de MÉS per Menorca, foren quatre: la necessitat de fixar per llei una tarifa plana de 20 euros per al transport aeri, reformar i aprovar un nou Règim Especial de les Balears (REB) que ajudi a combatre els efectes negatius de la insularitat, insistir en el rebuig a les prospeccions petrolieres a la Mediterrània (una proposta que aquesta mateixa setmana el PP i Ciutadans han vetat al Congrés dels Diputats) i potenciar les polítiques de l’àmbit social, posant especial èmfasi en les educatives i en les sanitàries.
Per part seva, Joana Aina Campomar, diputada al Parlament balear i representant a la trobada de MÉS per Mallorca, va defensar ahir, després de la reunió, el compromís entre les formacions, ja que va afirmar que , tenint “un Estat ineficient i agressiu davant els problemes socials, els partits de l’esquerra sobiranista d’aquesta terra hem de fer front comú per tal de poder donar resposta a les demandes de la ciutadania”.
Segons varen informar en un comunicat, totes les formacions sobiranistes, a banda de defensar el dret a decidir i d’exigir més democràcia, amb la declaració volen evidenciar “el fracàs de l’estat espanyol” perquè consideren que el seu projecte polític està “esgotat” i és “incapaç”, i, a més, opinen que aquesta situació d’incapacitat “es demostra cada dia” quan l’Estat es troba sense capacitat per “resoldre les necessitats de la gent i les diverses reclamacions polítiques i socials dels pobles”.
En concret, la declaració denuncia que “els pobles que componem l’estat espanyol trobam en ell sordesa davant les demandes socials, econòmiques i polítiques”. Així mateix, s’hi afirma que l’Estat és ineficaç a l’hora de “generar millors condicions per a les classes treballadores i per generar canvis reals en el model institucional i d’organització política i territorial, com també el prejudici que això genera per als nostres pobles”.
És per aquest motiu que la Declaració de Menorca “inclou també l’exercici de la sobirania”, entès, segons afirmen els partits que la signen, “com el reconeixement de la pluralitat dels pobles de l’estat espanyol, els quals tenen la capacitat de decidir fins on volen arribar cadascun d’ells segons la voluntat social i democràtica”.

Els signants

Els assistents a la reunió i, per tant, signants de la declaració varen ser Maddalen Iriart, portaveu al Parlament basc d’EH Bildu; Eduard López, vicesecretari general d’Acció Política d’Esquerra Republicana Catalunya; Joana Aina Campomar, representant de MÉS per Mallorca; Mentxu Balaguer, membre de l’Executiva Nacional de Bloc-Compromís, i Nel Martí, coordinador General de MÉS per Menorca. Tot i que també són signataris de l’acord, cap membre del BNG va poder assistir a la trobada.
El text de la declaració critica una “democràcia de molt baix perfil, en què de la divisió de poder se n’ha fet una quimera” i un Estat que no lluita contra la desigualtat social, la precarització laboral o la fuita de joves i cervells.
Per això, consideren que l’esquerra sobiranista és “l’única eina possible per avançar, des de l’internacionalisme, cap a una democràcia plena, unes institucions netes i laiques i una vertadera separació dels poders legislatiu, executiu i judicial”.
La “monarquia anacrònica i caduca” i la corrupció com a “marca” són alguns altres dels aspectes que es denuncien en la declaració, on també es demana cercar un discurs “a favor de la pau, l’equitat, la sostenibilitat i la solidaritat”.


Fonts:
Pots seguir Boladevidre