Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Els aldarulls que van produir-se durant les protestes contra els empresonaments del Govern català i del president Carles Puigdemont han estat l'excusa perfecta perquè PP, Ciutadans i PSOE relacionen l'independentisme amb la Kale Borroka. L'objectiu és trencar amb la imatge de pacifisme de les manifestacions realitzades pel sobiranisme català. «És una gran injustícia que ens comparen amb la Kale Borroka o amb ETA», ha censurat l'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola.
Protestes contra la detenció del president català Carles Puigdemont la setmana passada| EFE |
Com durant els escorcolls al Departament d'Economia, l'independentisme català va tornar a sortir al carrer quan el president Carles Puigdemont va ser detingut a Alemanya fa una setmana. Les protestes, amb l'empresonament de bona part de la resta del Govern català força recent, van incrementar-se per tots els punts de la geografia del Principat. El sobiranisme volia dir «prou» davant les jugades judicials de l'Estat espanyol, sempre amb les porres del referèndum de l'1 d'Octubre a la memòria.
Mentre l'executiu alemany afronta amb neutralitat la situació d'extradició o no de Puigdemont, segons ha avançat el setmanari Der Spiegel, a l'Estat espanyol PP, Ciutadans i PSOE han utilitzat els aldarulls que van produir-se a les concentracions majoritàriament pacífiques del diumenge per intentar criminalitzar l'independentisme. La comparació amb la Kale Borroka no s'ha fet esperar. Una estratègia, però, que no és nova. A mesos de celebrar-se el plebiscit català, Juan Carlos Villegas, secretari general de Ciutadans, va acusar en una entrevista a Libertad Digital de «talibans» l'entorn de Puigdemont. «És equiparable a la Kale Borroka», va dir el mateix Villegas quan col·lectius juvenils van realitzar diverses accions contra el turisme a Catalunya. La connotació de la violència estava sempre present en les declaracions. L'objectiu, independentment de la naturalesa vandàlica dels fets, era desacreditar l'independentisme.
Amb la crema de mobiliari públic de la setmana passada, s'ha replicat la tàctica. Tot i ser accions aïllades i no extensibles a tot el moviment civil independentista i produïdes en un context de màxima tensió, el propòsit ha estat tacar l'historial de mobilitzacions pacífiques que ha caracteritzat el sobiranisme català des del començament del procés. «Torrent [en referència al president del Parlament Català, Roger Torrent] genera frustració i violència al carrer», va acusar, de nou, el dirigent de Ciutadans en una altra entrevista, en aquest cas al diari El Economista a principi d'aquesta setmana.
«Els fets ocorreguts han estat gravíssims. Van haver-hi determinades persones, com ara Jair Domínguez o Arnaldo Otegi [destacats líders abertzales] que van exercir de portaveus de la violència», va proclamar fa uns dies sobre els aldarulls de la setmana passada Alejandro Fernández, portaveu del PP català. Fernández, a banda d'intentar buscar una connexió entre l'independentisme i l'esquerra abertzale per la concepció a l'imaginari col·lectiu de ser tot part d'ETA, va acusar els líders sobiranistes catalans de ser els responsables dels fets. «Han de renunciar a la Kale Borroka i a la batasunització», va exigir, insistint en el missatge.´
Abans de sancionar a l'expresident català José Montilla i al seu homòleg balear Francesc Antich per negar-se a votar a favor de la intervenció de Catalunya a través de l'article 155 de la Constitució Espanyola, el secretari d'organització del PSOE, el valencià José Luís Ábalos, va advertir aquest dijous en una entrevista a l'agència Europa Press que els Comitès de Defensa de la República «eren el punt de naixement de la Kale Borroka». «Aquests comandos estan caracteritzats per vigilar la quadra, per veure qui entra i qui surt, també qui parla. Són elements d'informació, d'agitació, són un mal brot», va descriure. I va rematar: «S'ha d'actuar contra aquests grups, sense caràcter excepcional, però amb els recursos i la resposta que sempre dóna l'Estat de Dret».
Manifestació a Barcelona contra la repressió dels Comitès en Defensa de la República | EFE |
A les declaracions d'aquesta setmana, s'hi suma una iniciativa presentada pels populars al Parlament de Catalunya que va estar rebutjada per Junts per Catalunya, ERC, CUP i els comuns i que va comptar amb el vot favorable de taronges i socialistes. «La violència mai pot ser considerada un instrument legítim de reivindicació i no existeix cap justificació per als seus autors. Per aquest motiu, el Parlament condemna enèrgicament els actes violents en els quals han desembocat les concentracions recents convocades per l'ANC, Òmnium Cultural i els anomenats Comitès de Defensa de la República», recollia la proposta que, més enllà de condemnar els aldarulls, buscava relacionar els actes vandàlics amb les mobilitzacions realitzades pel sobiranisme civil a Catalunya. I, de retruc, fomentar una imatge irreal de violència als carrers
Arran d'aquesta estratègia de criminalització de l'independentisme, l'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, ha recordat la idiosincràsia pacífica del sobiranisme civil català. «Tot el que hem fet sis milions de persones sortint al carrer durant aquests darrers anys ho hem fet de manera pacífica. Quan diuen que som generadors de violència s'equivoquen de ple. Pots estar d'acord o no, ja sabem que les idees són pròpies de cada persona, com també els jutges poden fer el seu treball. Crec que és una gran injustícia que ens comparen amb Kale borroka o amb ETA», ha expressat aquest dissabte durant la roda de premsa prèvia al partit del seu equip contra l'Everton.
«Tots els missatges, des dels enviats pel president Puigdemont, pel vicepresident Junqueras, pel president de l'ANC, pel president d'Òmnium... Tota la gent ha opinat de manera pacífica i només volia expressar-se a través de les urnes. Per això, és molt injust. Pots no estar d'acord amb mi, però hi ha fotos i imatges», ha rematat, en referència a les càrregues policials de l'1 d'Octubre, del qual aquest diumenge es compliran sis mesos. La batalla pel relat entre l'unionisme i l'independentisme més viva que mai.
Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.
Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada