Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 24 d’agost del 2013

FULL DE RUTA PER LA INDEPENDÈNCIA DELS PAÏSOS CATALANS?

UCE. Fòrum obert
21 d’agost 2013 a les 16 h

Títol: Països Catalans, avui
Entitat: Espai Mata de Jonc

Taula rodona: Jordi Bancells (Principat), Francesc Bitlloch (Catalunya del Nord), Toni Infante (País Valencià). Presenta: Anna Masó (Principat)

Mata de Jonc pels Països Catalans és una entitat amb la finalitat d’establir ponts de comunicació, de coneixement mutu, de diàleg cultural i polític entre els nostres territoris. El projecte vol abastar totes les disciplines i aplegar les eines disponibles actualment en clau de Països Catalans. Mata de Jonc proposa treballar en el full de ruta comú tenint en compte els diferents ritmes de cada territori.

Aquest fòrum tenia com a objectiu fer una trobada de debat obert entre representants dels Països Catalans, arran del camí independentista emprès pel Principat. També s'hi feia una segona proposta: que aquesta primera trobada sobre la nació completa tingués continuïtat en d’altres propers encontres. 

Des del Principat, que ja ha fet molt camí en les procés de llibertat nacional, es veu amb preocupació la relació amb la resta de territoris, i es comenta la necessitat de fer més accions comuns, per tal d’apropar-nos. S’anomenen diferents entitats que actualment fan activitats conjuntes en àmbits diversos. D' altra banda, respecte de la cadena humana de l’11 de Setembre, s'hi reconeix la importància de la implicació dels altres territoris, estenent la cadena pel País Valencià i per la Catalunya Nord. Finalment es comenta que hi ha altres actes més compromesos que convindria tirar endavant, com és la sobirania fiscal.

Des del País Valencià recolzen la idea de tirar endavant amb el full de ruta comú i fer una segona trobada dels Països Catalans per la diada del 9 d’Octubre a València. En aquest moment estan treballant per a promocionar el dret a decidir, amb un gran acte l'1 d’octubre, que ha de permetre tirar endavant amb el procés. Es comenta també el gran activisme valencià que caldria unificar per tal de ser més efectius.

Des de la Catalunya Nord es veuen a si mateixos com un laboratori on es poden observar les conseqüències per als catalans del sud del què els passarà si no aconsegueixen la independència: en la llengua, els mitjans de comunicació, l’economia, la folklorització de la cultura... Veuen amb bons ulls la possibilitat que el Principat tingui un estat propi: pensen que cal aprofitar l’embranzida que els donarà i la possible ajuda que pot arribar d’un nou estat català en un moment crític per a ells, atès que temen la pròpia desaparició; la independència del Principat pot ser la seva darrera esperança. "Tornarem a teixir el nostre mapa. Tornarem a cosir el que els estats han estripat."

En el fòrum posterior al debat, diverses persones han manifestat preocupació i malestar per la no inclusió de l'Assemblea Nacional Catalana de Mallorca, en l'estructura territorial de l'ANC.

El fòrum s’ha celebrat al tendal de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE 2013) amb una assistència de més de 80 persones, i s’ha clos amb dos acords:
  1. treballar conjuntament per un full de ruta comú que contempli els diversos ritmes i probables solucions pròpies de cada territori i
  2. celebrar dues properes reunions dels Països Catalans, la de València el 9 d'octubre i la de Mallorca el 30 de desembre.