Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 24 d’abril de 2018

313 anys després la monarquia borbònica torna a reprimir el color groc per Sant Jordi

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

El règim borbònic de Felip VI torna a perseguir el color groc  313 anys després d'una "manifestació austriacista" amb llaços grocs "antiborbònics" (durant la diada de Sant Jordi de l'any 1705) que provocà que Felip V publiqués un ban castigant amb la pena de mort qui portés algun llaç o cinta de color groc.

Dos dies després de que es requisin milers de samarretes grogues a Madrid, Sant Jordi serà més "groc" que mai. O almenys tan "groc" com el Sant Jordi de fa 313 anys (cal tenir en compte que la festa de Sant Jordi se celebra a Catalunya des del segle XVI ja que des de l’any 1456 és el patró oficial de Catalunya) quan el virrei borbònic a la cort de Madrid informà que : “El anhelo con que se esperan las armadas enemigas, a que estos naturales llaman la Redención, y los capuchinos a los ingleses, y la demostración de haberse celebrado el día de San Jorge, nombre del príncipe de Darmstadt, con ponerse más de dos mil personas de esta ciudad (Barcelona) la divisa de una cinta amarilla en el sombrero, que es el color del príncipe, como lo han ejecutado en la de Vique (Vic).”.

El groc era el "color del príncipe" Jordi de Darmstadt (Darmstadt era ex-lloctinent de Catalunya i Governador de la recentment conquerida Gibraltar) i els colors dels Àustries eren el groc i el negre. A més a més el llaç groc feia desenes d'anys que s'usava a Anglaterra (aliats dels catalans austriacistes).  La "manifestació austriacista" amb llaços grocs "antiborbònics" durant la diada de Sant Jordi de l'any 1705 provocà que Felip V publiqués un ban castigant amb la pena de mort qui portés algun llaç o cinta de color groc (de fet hi ha diverses execucions documentades d'acusats de portar el "llaç groc").

Així doncs, tot i que la repressió del color groc ha anat de Felip V a Felip VI, 313 anys després Sant Jordi tornarà a ser "groc".

Font: 313 anys després la monarquia borbònica torna a reprimir el color groc per Sant Jordi

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial