Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 14 d’abril del 2018

El cas dels joves d'Altsasu. Manifest per signar

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Les mares i pares dels imputats per l'altercat en un bar d'Altsasua, amb l'objectiu d'aportar totes les dades i informació, hem creat aquesta pàgina web on podràs trobar contingut relatiu a aquest cas i bona mostra de tota la solidaritat que hem rebut .


Volem donar les gràcies als diferents mitjans i persones de les quals ens hem nodrit per molts dels continguts d'aquesta web: Guaixe, Ahotsa.info i Ekinklik. I especialment a Entzun Altsasu, que a més d'aportar-nos material per a la web, estan fent un treball immens tirant endavant diferents dinàmiques i actes per donar a conèixer aquest cas.


Arran dels fets esdevinguts el 15 d'octubre DE 2016, de matinada, en un bar de la localitat d'Alsasua, onze joves de la localitat han estat imputats per actes de terrorisme i set d'ells han estat empresonats provisionalment. Després d'un mes a la presó, quatre d'ells han estat posats en llibertat amb càrrecs i tres segueixen a la presó. Des del compromís per la convivència, la llibertat, la justícia i el respecte pels drets humans i els principis de l'Estat de Dret, les persones sotasignants mostrem la nostra preocupació pel desenvolupament dels esdeveniments al voltant d'aquest cas.

Considerem fonamental que la societat, els seus representants institucionals, els mitjans de comunicació i el sistema judicial observin els criteris de cautela, equanimitat i proporcionalitat. En aquest sentit, hem de ser respectuosos amb la presumpció d'innocència i, per això, vam mostrar la nostra preocupació per la publicació de les identitats dels joves -dos d'ells menors d'edat-, i per la forma en què s'han produït les detencions, sense citació judicial, en llocs i horaris públics tot i haver-se personat anteriorment i de forma voluntària a declarar. Se'ls ha negat el dret al jutge natural i, com han assenyalat prestigiosos juristes, les garanties processals (dret a la defensa, individualització de les responsabilitats, interpretacions no extensives, proporcionalitat, no arbitrarietat ...) han quedat en entredit.

D'altra banda, vam mostrar la nostra preocupació per la qualificació judicial dels fets com a delicte de terrorisme. La manca de proporcionalitat i la interpretació extensiva vulneren les llibertats, les garanties processals i la seguretat jurídica que a totes les persones ens han de protegir. En aquest sentit volem ressaltar que els primers informes policials, redactats per la Policia Foral i la Guàrdia Civil, contradiuen i rebutgen la qualificació dels fets com a delicte de terrorisme.

Si ens atenim a les conseqüències penals derivables de la qualificació com a acte de terrorisme, la privació de llibertat entre 10 i 15 anys, equivalent a la d'un delicte d'homicidi, no resulta ajustada al grau de gravetat de les lesions recollides en els informes mèdics . Hem d'assenyalar el perjudici irreparable que ocasionaria el compliment de penes desproporcionades en el futur d'aquests joves. Hem de subratllar l'excepcionalitat d'una mesura cautelar com la presó provisional. Preocupa la seva implementació en joves que reiteradament han demostrat la seva voluntat de presentar-se davant dels jutjats. Entenem el sentiment d'indefensió i desemparament que han mostrat les famílies.

D'altra banda, durant el transcurs d'aquestes setmanes hem assistit a un sobredimensionament mediàtic que ha distorsionat la imatge del municipi navarrès danyant-ho en gran manera, fent cap favor a la convivència.

"Per tot això, demanem que imperin els principis de proporcionalitat, justícia i equitat, i requerim l'eliminació de la qualificació penal com a delicte de terrorisme, la devolució de la competència al Jutjat d'Instrucció nº 3 de Pamplona, ​​i la consegüent posada en llibertat de els set joves."

Alhora, sol·licitem a les autoritats competents (Fiscalia General, Audiència Nacional i Audiència Provincial de Navarra) al fet que reconsiderin les seves actuacions en el sentit esmentat ia les administracions públiques, mitjans de comunicació, agents socials i polítics ia la societat en general que col·laborin en la consecució d'aquestes peticions.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial