Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

divendres, 27 d’abril del 2018

Contra el feixisme, sempre la memòria

La Unió de Periodistes Valencians ha concedit un dels seus guardons en defensa de la llibertat d’expressió als periodistes agredits el 9 d’Octubre passat a València, entre els quals hi ha diversos treballadors de la Jornada


REDACCIÓ VALÈNCIA, València I 26 d’ABRIL del 2018
El record és nítid malgrat els mesos passats. Vam passar por i no ens avergonyeix reconéixer-ho. El 9 d’Octubre passat, mentre esperàvem a la plaça de Sant Agustí que comencés la manifestació on volíem presentar el número promocional d’una Jornada encara per nàixer, vam ser atacats per una horda violenta que va destruir bona part dels exemplars. Aquestes mateixes persones van insultar i amenaçar de mort els diversos redactors, administratius i col·laboradors del diari presents a la plaça i, només per un miracle, no vam haver de lamentar més danys personals que alguna empenta.
No es va tractar només dels causants materials de la destrucció; darrere seu hi havia també els incitadors, aquells que amagats darrere la multitud assenyalaven els objectius a atacar. Gràcies a la sang freda d’alguna gent que va quedar-se per gravar els fets, avui el cas està judicialitzat i la majoria d’agressors, identificats.
L’equip de la Jornada no vam ser els únics damnificats d’aquella espiral de violència, ni tan sols els que més mal vam patir. Periodistes d’altres mitjans, però també manifestants valencianistes i d’esquerres, vianants i comerciants de la zona, van ser atacats, i el dia va acabar amb desenes de ferits davant una policia que actuava –per dir-ho d’alguna forma– amb extrema deficiència.
La resposta de la societat valenciana als atacs feixistes va ser exemplar: denúncies públiques, posicionaments del teixit associatiu, mobilitzacions i una enorme col·laboració ciutadana per a identificar els agressors. Però, amb tot, el feixisme no s’ha aturat: ahir mateix una quarantena d’aquestes persones es concentraven davant la seu de Compromís a la ciutat de València protegits per un enorme dispositiu policial.
És per tot açò que premis com el de la Unió de Periodistes Valencians són tan necessaris. No poden oblidar-se els fets vergonyosos del 9 d’Octubre passat, les agressions indiscriminades i la impunitat feixista, i el reconeixement de la principal entitat del periodisme valencià és un bon pas en aquesta direcció.
Com a part dels «premiats»: gràcies Unió.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial