Des de l'assemblea ciutadana de #SaFeixinaSÍqueTomba hem organitzat pel proper diumenge 20 de novembre una performance reivindicativa a la plaça de la porta de Sta. Catalina (situada prop del Baluard).
La performance ''Memòria d'un Canadenc 1937'' en memòria del brigadista internacional Norman Bethune és a càrrec de Joan Lacomba(director performer), Mireia Moll Silvestre (narració i traducció) Maravillas Ruiz (dansa), Juan Baltazar (dansa i Queipo de Llano), Eduard Moyà Anton (Arthur Koestler, The Manchester Guardian i Norman Bethune), José Juarez Ruiz(músic).
L'obra es presenta en l'aniversari de la mort del dictador Francisco Franco amb la intenció de denunciar els crims contra la humanitat del Creuer Baleares i retre homenatge a totes les víctimes del feixisme.
Considerem de vital importància fer un exercici de pedagogia i despertar la consciència de la societat. No podem permetre la presència de monuments feixistes als nostres espais públics, és un insult a la memòria de totes les persones que lluitaren de forma justa i exemplar per a la nostra llibertat.
Recuperem la seva lluita i esperança antifeixista!
Honor i glòria per als combatents!
MANIFEST SA FEIXINA SÍ QUE TOMBA
Davant la lentitud i recent paralització del procés d’enderrocament del monument franquista de Sa Feixina, un grup de persones i organitzacions hem decidit crear una assemblea ciutadana que impulsi, per higiene democràtica, la desaparició dels nostres carrers d’aquest clar exemple d’exaltació feixista.
Entenem que una situació com aquesta és desconeguda als països democràtics del nostre entorn, on s’han mantingut els espais de repressió com a centres de memòria (tal és el cas dels camps d’extermini nazi), però on s’han retirat del carrer tots els elements arquitectònics d’exaltació feixista.
Consideram que per a conèixer aquesta etapa funesta de la nostra història recent podem recórrer a museus, biblioteques i aules escolars sense necessitat de conviure amb la simbologia que un règim criminal i antidemocràtic va posar als nostres carrers per a perpetuar-se.
És evident que el dany sociològic, polític i psicològic de 40 anys de dictadura és encara notable. Comptam amb una esquerra que quan governa ho fa acomplexada i amb una dreta que no té cap inconvenient en defensar la simbologia franquista evitant en nombroses ocasions condemnar de forma oberta la dictadura.
El feixisme, per altra banda, és viu encara als nostres dies. A l’Europa del segle XXI es reprodueixen diàriament en el carrer atacs d’aquest signe contra immigrants o persones d’altres ideologies. També és notori el creixement dels partits neofeixistes en vots elecció rere elecció. La connivència o contextualització de la seva simbologia (passada o present) no fa cap favor als valors d’una societat lliure i democràtica.
Tornant a Mallorca, observam amb preocupació i perplexitat com algunes organitzacions conservacionistes, en la seva defensa del monument de Sa Feixina, i sota l’argument d’un proteccionisme irracional, acaben caient en un revisionisme històric plagat d’inexactituds - o directament falsedats - per a justificar el que és injustificable.
Tots els informes seriosos neguen cap valor arquitectònic a un monument amb unes connotacions feixistes inqüestionables. La seva inauguració pel dictador en persona, amb tota la parafernàlia feixista de l’època i el fet que, encara avui, apareguin banderes falangistes en els actes dels seus defensors no deixa espai per al dubte.
És voluntat d’aquesta assemblea treballar per a la desaparició de l’espai públic d’aquesta indecència en pedra i recuperar el projecte arquitectònic inicial, que permetia la visió de la mar per part dels nins del veí col·legi Jaume I. Una escola construïda en temps de la República que els franquistes convertiren en quarter militar després de pegar el cop d’estat.
Com a ciutadans i ciudadanes pensam que és una vergonya mantenir un monument que exalta idees antidemocràtiques i també la memòria d’un vaixell autor de crims contra la població civil i no estam disposats a acceptar-ho per més temps.
Demolició ja!
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada