Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 6 d’agost del 2016

Els Països Catalans mantenen l'estat espanyol segons les dades del Govern Rajoy




Aquest dimarts el Ministeri d'Hisenda espanyol ha presentat l'informe 'Sistema de Comptes Públics Territorializats' (sistema de càlcul alternatiu a les balances fiscals a partir d'una metodologia inventada per Ángel de la Fuente, Ramón Barberán i Ezequiel Uriel).
Segons les dades que s'extreuen d'aquest informe, hi ha quatre comunitats autònomes que són contribuents netes: Madrid, les Balears, Catalunya i País Valencià. Però cal destacar que en el cas de Madrid els resultats que ofereix l'estudi són falsos, ja que compta que les inversions fetes en aquella comunitat beneficien per igual tots els ciutadans de l'estat, mentre que considera que les empreses que operen a qualsevol altra comunitat però que tenen la seu central a Madrid són empreses madrilenyes. Així doncs, en l'estudi hi ha quatre categories. Madrid que, en tant que capital té uns números que cal estudiar a part; les comunitats amb règim foral que són Euskadi i Navarra, les contribuents netes: les Balears, Catalunya i País Valencià i les receptores netes, que són la resta de comunitats autònomes.
Amb les dades assumides pel govern espanyol, el dèficit fiscal dels Països Catalans és d'11.727 milions d’euros amb les dades més recents que són les del 2013.
Les Illes Balears tenen un dèficit fiscal de 1.511 milions d’euros el 5,85% del PIB.
El Principat té un dèficit fiscal de 8.800 milions d’euros, un 4,53% del PIB.
El País Valencià té un dèficit fiscal de 1.416 milions d’euros (1,48% del PIB).
Aquestes dades són les que ha fet públiques el Ministeri espanyol. Existeixen altres càlculs (els que s'apliquen a la majoria d'estats d'Europa) que dupliquen i, fins i tot tripliquen aquestes xifres.