Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 14 de novembre del 2012

PAÍS VALENCIÀ: MOBILITZACIONS PER LA LLENGUA

Imatge capçalera sepc

El valencià a Alacant: Una història amagada', un documental del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

S'ha fet amb la col·laboració del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha produït un documental per radiografiar la situació del català a Alacant i ho ha fet amb la col·laboració d'entitats i institucions com el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant. El documental porta per títol 'El valencià a Alacant: Una història amagada'.

'Amb el testimoni de gent major que ha viscut tota una història de repressió i prohibició contra el català, i el testimoni dels més joves que amb la seua feina dia a dia fan possible la resistència de la nostra llengua se’ns conta, amb aquest documental, una història amagada', expliquen els impulsors.
Explica 'com el valencià, i amb ell la nostra cultura, han patit la discriminació durant els últims anys i com les noves generacions lluiten per recuperar-lo'.

Elx es mobilitza en defensa del valencià

El Tempir vol que centenars de persones reivindiquen l'ús de la llengua fent un muralmob” al parc Esportiu el 18 de novembre

L'Ajuntament utilitza sols el topònim en castellà


Als passats comicis municipals van passar moltes coses, entre d'altres que una localitat com Elx, governada pels socialistes d'ençà de la recuperació de la democràcia, va canviar de color, atorgant majoria absoluta –encara que molt justa– al Partit Popular, amb Mercedes Alonso al capdavant.
Un canvi que ha resultat pervers per als interessos del valencià a la tercera ciutat del País Valencià, ja que el nou equip de govern ha iniciat una croada encoberta contra l'ús social de la llengua a la localitat. Així, primer de tot va eliminar els noms de carrers o places amb el que l'alcaldessa considera “connotacions catalanistes”. Amb aquest argument l'avinguda del País Valencià va passar a dir-se Comunidad Valenciana; el Gran Teatre ara és Gran Teatro; Elx ha passat a ser Elche únicament a tota la documentació oficial; la retolació dels contenidors en castellà o la marginació del valencià als premis literaris. Aquestes són algunes mostres que l'associació El Tempir ha denunciat sistemàticament i en contra de les quals ha encetat diferents campanyes com #esElx.
Ara l'Associació Cívica per la Llengua d'Elx s'ha proposat dur a terme una nova iniciativa més ambiciosa en què volen implicar centenars de persones, fer un muralmob en el marc d'una nova campanya que du el lema “A Elx, en valencià”.
Missatge aeri
El projecte és una acció organitzada o happening, on un grup de persones es reuneix, de forma espontània, en un lloc determinat i hi comença a fer alguna cosa inusual. En aquest cas es tractaria que eixes persones formen, amb l'ajuda de cartolines, un missatge que es vol transmetre. La idea és que aquest missatge quede enregistrat amb diverses càmeres per tal de fer un vídeo publicitari i penjar-lo en Internet per a difondre'l; però, sobretot, l'objectiu és fer una fotografia aèria enmig del palmerar on es llija el missatge que les persones han format mantenint les cartolines amb les mans per damunt dels caps.
El muralmob es durà a terme el proper 18 de novembre al parc Esportiu, però abans, aquest dissabte 10, al mateix lloc, tindrà lloc un assaig general.
L'objectiu, com explica a El Punt Avui el president de El Tempir, Robert Escolano, “és reclamar l'oficialitat del valencià a Elx, a banda de denunciar de manera sistemàtica tots els incompliments en matèria lingüística que està fent l'Ajuntament. A més, també volem implicar la ciutadania en la defensa de la llengua amb diferents campanyes que estan tenint una molt bona acollida”.
Tots aquells que vulguen participar en el muralmob poden inscriure's en la pàgina web d'El Tempir, www.eltempir.cat.