Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 17 de novembre de 2012

CASTELLÓ PER LA LLENGUA CRIDA A LA MOBILITZACIÓ PELS DRETS SOCIALS I LINGÜÍSTICS


LA PLATAFORMA CÍVICA «CASTELLÓ PER LA LLENGUA» CRIDA A MANIFESTAR-SE EL 15 DE DESEMBRE,
PELS DRETS SOCIALS I LINGÜÍSTICS

La plataforma mobilitzadora «Castelló per la Llengua» la integren associacions de l'àmbit de la llengua i la cultura (ACPV, ESCOLA VALENCIANA-COL·LECTIUS PER LA LLENGUA I LA CULTURA DE CASTELLÓ, PLATAFORMA PER LA LLENGUA), partits polítics (BLOC, EUPV, ERPV, INICIATIVA, PSPV), sindicats i sindicats d'estudiants (STEPV, CGT, SEPC), organitzacions polítiques i juvenils (ARRAN, BLOC JOVE, ENDAVANT, ESQUERRA INDEPENDENTISTA DE LA PLANA) i altres entitats (com BOTAFOCS, el CENTRE EXCURSIONISTA DE CASTELLÓ, EL CAMÍ, el MOVIMENT DE RENOVACIÓ PEDAGÒGICA o el GRUP PER LA RECERCA DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA DE CASTELLÓ).


Des de la plataforma de defensa de la llengua «Castelló per la Llengua» us volem anunciar la convocatòria d'una manifestació el 15 de desembre a Castelló de la Plana per commemorar els 80 anys de la signatura de les Normes del 32, sota el lema:
«Que no et retallen la llengua!
Pels drets socials i lingüístics: totes i tots a Castelló!».
A través d'una «Crida a la mobilització» (vegeu-la més avall), resumim les reivindicacions que ens impulsen a convocar aquesta manifestació:
1. Reivindiquem una escola valenciana, pública i de qualitat, i exigim la retirada del decret del Consell, que sota una retòrica plurilingüe margina el valencià a l'escola.
2. Mostrem el nostre suport a la lluita contra l'ERO i la privatització de RTVV i demanem la reciprocitat entre TV3, IB3 i Canal 9, que volem amb continguts plurals i de qualitat, i íntegrament en català.
3. Ens manifestem a favor de la unitat de la llengua catalana i per un model de llengua comú, flexible i integrador de la diversitat.

CRIDA A LA MOBILITZACIÓ
Aquesta «Crida» ja compta amb el suport de diverses personalitats com Vicent Torrent (cantant d'Al Tall), Isidor Marí (president de la Secció Filològica de l'IEC), Rhamsés Ripollés (alcalde de Morella), Vicent Maurí (president de la Intersindical Valenciana), Vicent Moreno (president d'Escola Valenciana), Marga Sanz (Coordinadora d'EUPV i diputada a les Corts), Marina Albiol (diputada d'EUPV a les Corts), Ignacio Blanco (diputat a les corts), Ali Brancal (regidora a l'ajuntament de Castelló) i entitats com ara Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Intersindical Valenciana, STEI- Intersindical de les Illes Balears, el Consell de Govern de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, Esquerra Unida del País Valencià o Joves d'EUPV i està oberta a rebre nous suports, a títol individual o com a col·lectiu.

Amb aquesta «Crida» convoquem a la participació en els actes commemoratius de les Normes, que ja van començar el 25 d'abril amb l'acte d'homenatge a Joan Fuster al Teatre del Raval; que han continuat amb xerrades sobre les Normes a diversos pobles (Forcall, Cabanes, El Grau...) i instituts (Vinaròs, Sant Mateu, l'IES Miquel Peris i Segarra d'El Grau, o els IES Caminàs, Sos Baynat, Politècnic, etc. de Castelló).

Els propers actes són:
– 29 de novembre: roda de premsa i presentació pública de la campanya
– 11 de desembre: conferència de Josep Murgades (professor de la UB) sobre «Pompeu Fabra i les Normes de Castelló».
– 12 de desembre: conferència de Vicent Partal (director de Vilaweb) sobre «El català, llengua global».
– 15 de desembre: diada reivindicativa farcida d'actes: excursió a les Agulles, fira d'entitats i animació infantil, dinar, manifestació i per rematar-ho un concert per la llengua a la Pèrgola.
Us animem a fer-ne difusió als vostres mitjans i posem a la vostra disposició l'adreça
electrònica.
Us animem a adherir-vos –a títol individual o com a col·lectiu– a la «Crida», i a acudir i participar de les activitats programades les properes setmanes castelloperlallengua@gmail.com


Castelló per la llengua
Castelló de la Plana, 14 de novembre del 2012

Com l'any passat, Castelló per la Llengua –que agrupa una vintena de sindicats, organitzacions i partits polítics i associacions culturals de Castelló de la Plana– convoquem la societat castellonenca, valenciana i de tot el domini lingüístic a acudir a Castelló per commemorar els 80 anys de la signatura de les Normes del 32, sota el lema: «Que no et retallen la llengua! Pels drets socials i lingüístics: totes i tots a Castelló!».

A través d'una «Crida a la mobilització», resumim les reivindicacions essencials que ens impulsen a convocar una manifestació el dia 15 de desembre. En primer lloc, reivindiquem una escola valenciana, pública i de qualitat, i en aquest sentit exigim la retirada del decret del Consell, que sota una pretesa retòrica plurilingüe margina el valencià a l'escola. Tam-bé volem mostrar el nostre suport a la lluita contra l'ERO i la privatització de RTVV i de-manem la lliure recepció i reciprocitat entre TV3, IB3 i un Canal 9 que volem amb contin-guts plurals i de qualitat, i íntegrament en català. Finalment, ens manifestem a favor de la unitat de la llengua catalana i per un model de llengua comú, flexible i integrador de la diversitat.

Aquesta «Crida» ja compta amb el suport de diverses personalitats com Vicent Torrent (cantant d'Al Tall), Isidor Marí (president de la Secció Filològica de l'IEC), Rhamsés Ripo-llés (alcalde de Morella), Vicent Maurí (president de la Intersindical Valenciana), Vicent Moreno (president d'Escola Valenciana) i entitats com ara Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Intersindical Valenciana, STEI- Intersindical de les Illes Balears, el Consell de Govern de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, i està oberta a què hi doneu suport, a títol individual o com a col·lectiu.

Amb aquesta «Crida» convoquem a la participació en els actes commemoratius de les Normes, que ja van començar el 25 d'abril amb l'acte d'homenatge a Joan Fuster al Teatre del Raval –que s'ha repetit a Vila-real, València i properament a Castalla. En aquell home-natge recordàvem el gran aplec del 25 d'abril del 1982 a la Plaça de Bous de Castelló en què es commemoraven els 50 anys de les Normes: una fita històrica de la qual recuperem el lema «Tots a Castelló!».

La tasca de difusió ha continuat amb xerrades sobre les Normes a diversos pobles (For-call, Cabanes, El Grau...) i instituts (Vinaròs, Sant Mateu, l'IES Miquel Peris i Segarra d'El Grau, o els IES Caminàs, Sos Baynat, Politècnic, etc. de Castelló). Així mateix, el 29 de novembre presentarem públicament la campanya, i els dies 11 i 12 de desembre gaudi-rem de les conferències de Josep Murgades (professor de la UB) i Vicent Partal (director de Vilaweb). Finalment, dissabte 15 culminaran les activitats amb una diada reivindicativa farcida d'actes: excursió a les Agulles, fira d'entitats i animació infantil, dinar, manifestació i per rematar-ho un concert per la llengua a la Pèrgola.

Castelló per la Llengua, 16 de novembre del 2012