Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 6 de novembre del 2012

Comiat reivindicatiu de l’Espai Mallorca


El col·lectiu d’usuaris Crits i Renou organitza una ‘reobertura’ simbòlica amb motiu del tancament del local i assegura que lluitarà per la seva supervivència

Fotografia de família d’alguns dels representants del món de la cultura que anaren a donar el seu suport a l’Espai Mallorca.Foto: P.R.
L'Espai Mallorca tancà ahir les portes al públic, encara que contra la voluntat dels seus usuaris i d'una vintena de personalitats del món de la cultura. Malgrat tot, l'associació d'usuaris de l'Espai Mallorca, Crits i Renou, decidí ahir ‘reobrir' les portes del centre cultural, precisament el dia del seu tancament. Una reobertura oficiosa que es presentava com un gran acte reivindicatiu. La resposta fou multitudinària. Les personalitats culturals tampoc no hi faltaren. Noms reconeguts, com Maria del Mar Bonet, Sebastià Alzamora, Emili Manzano, Bel Olid, Rafel Duran, Toni Catany, Blanca Llum Vidal i Salvador Giner, entre d'altres, aprofitaren per fer-se una significativa foto de família.
Crits i Renou continua amb l'afany de trobar sortides viables per mantenir l'establiment de manera efectiva. El cap visible de la plataforma, Joan Tomàs Martínez, assegurà que "no pot passar gaire més temps". Per avui mateix tenen convocada una reunió amb l'Ajuntament de Barcelona (propietari del local) a qui demanaran col·laboració. "Del Consell i del Govern no n'esperam res. Ni tan sols s'han pronunciat". Amanda Vich, exdirectora de l'Espai Mallorca, encetà el vespre. Vich recordà la funció essencial de l'espai com a "pont i nexe de unió entre les Illes i el Principat", i dedicà dures crítiques a les institucions balears i a les polítiques "contra la cultura i la llengua catalana". "No aconseguiran que deixem de lluitar. Si la Balanguera fila fila, l'Espai Mallorca filarà".
A sobre les rajoles, s'hi col·locà primer el cantautor català Roger Mas, qui oferí un breu però efectiu concert. El seguiren els recitals de poesia d'Antoni Clapés, Enric Casasses i Edgar Alemany. El concert del Cor Jove de l'Orfeó Català serví per acabar l'acte, escalfat per l'ambient reivindicatiu i de suport a l'Espai Mallorca.
Han passat molts mesos des que el col·lectiu Crits i Renou per l'Espai Mallorca organitzà una jornada cultural d'onze hores per fer front a les constants amenaces de tancament, una clausura que cada dia es feia més evident, però que no es féu efectiva fins ahir. En constant estat d'agonia, les treballadores i els clients del centre han intentat durant tot aquest temps lluitar contra la indecisió del Gremi d'Editors de les Illes, el Consell de Mallorca i, de retruc, el Govern balear. No fou, però, fins fa dues setmanes que l'agrupació editorial donà per liquidada una etapa que començà fa catorze anys amb l'obertura del local del carrer del Carme de Barcelona.