Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 12 de novembre del 2012

Què és Bloko?


Bloko.info
Què és Bloko?

- És un diari:
És un diari digital adreçat a un públic, bàsicament, juvenil que hem creat en Ferran Aguiló, en Rafel Gallego i Bartomeu Picornell.

S'estructura com a diari convencional: Món, Espanya, Balears, Oci i cultura i Tecnologia i ciència. Però té aquestes característiques: notícies molt seleccionades (2 o 3 per secció); totes les seccions tenen el mateix pes; notícies breus i explicades en un llenguatge clar.

També té la Guia Bloko que és magazine setmanal on col·laboradors externs tenen seccions de música, còmic, moda, cinema, receptes, etc.

- És una finestra oberta a la participació:
La columna de la dreta té la secció Altres blokos. Són espais autogestionats per joves o entitats que treballen amb joves perquè se'ls facin seus. Els donam un usuari i una contrasenya i, a partir d'aquell moment, hi poden posar el que trobin (texts, música, vídeo, dibuixos...) i quan trobin. S'incorporen automàticament a l'edició i apareixen a l'apartat Col·laboracions recents.

Hi ha alguns joves que ja s'han creat el seu espai a títol particular com Jaume Ribas, Clàudia Darder, Toni Canyelles. També hi ha entitats com el Consell de la Joventut de Palma, l'IES Madina Mayurqa, IES Juníper Serra, IES Sureda i Blanes, Prosocial.

Nosaltres, després, ens encarregam de difondre els continguts a través de Facebook i Twitter.

Si vos interessa, podem venir a explicar-vos el projecte amb més detall.
Moltes gràcies!

Bartomeu Picornell, Rafel Gallego i Ferran Aguiló.
Bloko.info

ARTICLE DE M. A. FONT A BLOKO

Bauzá obre el debat de la independència

12.11.2012
Avui, divendres, estic contenta. El president Bauzá, ha anat a Madrid i, als berenars de “La Razón”, ha obert el debat de la independència de les Illes Balears. Allà afirmà que “mentre jo sigui president de les Illes, mai no formaran part dels Països Catalans”. No passeu ànsia, no us haureu d’esforçar gens per impedir que les illes formin part dels Països Catalans. Podeu descansar tranquil. No cal que destineu esforços en aquesta qüestió. No sou vos qui heu de decidir si les illes han de formar part dels Països Catalans, han de recuperar la sobirania perduda o han de continuar depenent d’un estat que els xucla la sang i els extorsiona. Tranquil. A qui correspon prendre aquesta decisió és al poble de les illes Balears. I ho ha de fer per majoria.
De moment, amb l’estat espanyol, no mos va gaire bé. Són 3.500 milions d’euros que se’n van a Madrid i no tornen. I això que a Madrid i aquí hi ha un govern del mateix color polític. Diuen que això del català és una cortina de fum que posa el president perquè no es vegin els problemes reals de la ciutadania. Més que una cortina de fum jo diria que és un mur de ciment armat que ell vol alçar per fer-nos callar, instaurar la política de la por, paralitzar l’expressió i les possibles accions de la gent. En Voltaire “És perillós tenir raó quan el govern s’equivoca” Però ni cortines de fum ens distrauran, ni murs de ciment armat, -com deia en Toni Roig-, no ens faran callar!
A partir d’ara podeu ocupar-vos del que hauria de ser una prioritat del vostre govern. Recuperar els dobbers que se’n va a Madrid i no tornen, incentivar l’ocupació, deixar de generar atur entre els treballadors públics, aturar els desnonaments, reduir les llistes d’espera als hospitals, atendre els alumnes que ho necessiten, construir un futur per als nostres infants i joves, no convertir Mallorca en el femer d’Europa… Ocupar-vos del que realment preocupa la gent.
També heu dit que “cada mil·límetre que es cedeixi al nacionalisme és un mil·límetre de no retorn” i per això heu demanat al cap de l’Executiu espanyol, Mariano Rajoy, que aturi “sense cap tipus d’ambigüitat” la deriva sobiranista del president català. A les illes ja coneixem el vostre estil autoritari de governar, els vostres mètodes expeditius i dràstics. I la vostra desafecció a la llengua i la cultura pròpia dels formenterencs, menorquins, eivissencs i mallorquins. Hem vist que no feu res per normalitzar-la, ans el contrari voleu generalitzar la desigualtat social i lingüística del carrer a tots els altres àmbits. Els illencs som bonsal·lots, però no som beneits. Veim clarament que, el nacionalisme espanyol, que vos i altra gent practicau, és el nacionalisme més fort i més radical de tots els nacionalismes de l’estat. I el més excloent.
I com és que patiu aquesta desafecció a la llengua i la cultura pròpia de les Illes? La vostra mare, quan éreu petit, no vos contava rondalles?
M. Antònia Font. Política educativa i normalització lingüística STEI Intersindical