Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 28 de gener del 2017

Unitat balear en contra de la judicialització del procés català

L'Assemblea Sobiranista de Mallorca demana "fermesa" a totes les forces democràtiques de l'illa per defensar el referèndum al Principiat, i protestar per la persecució d'electes

per Bernat Vilaró
26/01/2017
 
Cristòfol Soler (Sobiranistes de Mallorca), Toni Infante (Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià) i Àngels Folch (ANC) | JOSEP MARIA MONTANER
L'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) presentarà aquest divendres al matí el manifest Compromís de mínims per les llibertats democràtiques. El text és una crida a la unitat de les "forces democràtiques de l'illa" i, per extensió, de tot l'arxipèlag balear, per mostrar una "imatge d'unitat i fermesa" en contra de la judicialització del procés català.

El manifest remarca que "davant l'autoritarisme i el centralisme", no es pot donar l'esquena a la reivindicació d'un referèndum d'autodeterminació. I, menys encara -continua el text-, tenint en compte la persecució de càrrecs electes que defensen el referèndum. 

L'ASM ha signat aquest manifest al costat de 18 organitzacions més, que fan notar el seu "malestar" davant dels intents de l'Estat espanyol de condicionar la situació política al Principat. 10 dies abans de la celebració del judici pel 9-N contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau (el 6-F), l'ASM rebutja "frontalment" els processos judicials contra persones i càrrecs polítics partidaris del dret a l'autodeterminació.

"L'Estat no pot pretendre solucionar amb el codi penal un conflicte polític i que només pot tenir una solució política", conclou el manifest.
De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó

L'ASM forma part de la Confederació d’Entitats Sobiranistes dels Països Catalans, juntament amb l'ANC i la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià. En un acte a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada, l'agost de 2016, les tres organitzacions van reclamar unitat d’acció a l’hora de lluitar per a la independència.

Sota el paraigües de la Confederació d’Entitats Sobiranistes, els seus representants van reivindicar que cada organització havia de seguir el seu camí, d'acord amb la realitat del seu territori, sempre amb l'objectiu d'assolir la plena sobirania i una confederació d'Estats

El president de l'ASM, Cristòfol Soler, va reivindicar la “nació gran”, en referència al marc dels Països Catalans, ja que l’objectiu a les Illes és fer créixer el sobiranisme a través d’accions coordinades, tot aprofundint en la transversalitat.

“Molts han deixat de creure en una Espanya que ens tracti com a ciutadans i no com a súbdits”, va deixar anar Soler, que va criticar que l’Estat considera les Illes com “un territori annexionat a Castella per dret a contesta”.

El Món | Unitat balear en contra de la judicialització del procés català | Política