Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Torna el Preguntes Freqüents i la pregunta és com havíem pogut viure sense. Després de conquerir l’oblidada franja dels dissabtes a la nit i aconseguir una mitjana espaterrant del 20% de share, l’espai presentat per Laura Rosel amb Pere Mas i Tian Riba a la sala de màquines ha optat per no fer canvis. El secret de la fórmula es pot destil·lar de l’episodi de trumpisme que AlbertRivera havia protagonitzat el dia anterior davant Lídia Heredia: TV3 és aquell lloc on conviden a la gent que voldria tancar TV3 perquè s’hi recreï. Una enquesta de proximitat cuinada per mi mateix em permet constatar que la tensió dramàtica que comporta aquest pluralisme foragita moltíssims espectadors altrament fidels que no poden suportar la bilis neocolonial d’aquests personatges. En resum: no només s’ha d’aplaudir el FAQS per l’audiència que té, sinó per la que renuncia a tenir a canvi de mantenir els seus principis i no convertir-se en un safe space d’autocongratulació sobiranista. Cada cop que l’enèsima mentida incendiària ens insti a canviar de canal, cal recordar que, si la democràcia és alguna cosa, és aprendre a negociar amb la cremor d’estómac que produeix l’altre.
Gabriel Rufián al FAQS |
José Luís Ábalos, el ministre de Pedro Sánchez que havia dit que el 155 “cuesta mas la primera vez que la segunda”, va venir al programa amb el xip de policia bo i condescendent per dir-li a Rosel que “hay algunos que se empeñan en buscar el conflicto, mientras otros nos empeñamos en buscar la normalidad”. És una magnífica síntesi del que emparenta l’independentisme català amb tots els moviments que han dut a alguna mena de progrés moral a la humanitat: transformar el que a tothom li sembla normal en un conflicte, amb la convicció que la futura normalitat serà més justa que l’anterior. I aquí Ábalos es troba amb Xavier Garcia Albiol, que tornava al FAQS per repetir ad nauseam la mateixa crossa del “retorn a la normalitat” que, ara com ara, fa de denominador comú entre PP i PSOE. L’aposta del Deep State, doncs, no és política, sinó psicològica: com que mantenir el conflicte obert fa més mandra que quedar-se a casa, l’estratègia no és seduir els catalans, sinó esperar que es cansin.
En simetria política –que no moral–, l’única idea compartida pels diferents agents de l’independentisme és la contrària: no cansar-se i no normalitzar. Per això importen tant figures com Adrià Carrasco, el membre del CDR d’Esplugues exiliat a Bruseles que va obrir el programa posant cara i ulls a l’anormalitat. Però, des de la conferència del president Torra, sabem que això requerirà dilatar l’estat d’excepció idefinidament, ja que el gran canvi respecte de la temporada passada és que, enguany, els deadlines i les línies vermelles s’han difumintat fins a metamorfosar-se en vaporosos momentums. Amb aquest panorama, la pregunta del periodista Arturo Puente a GabrielRufián va ser el més políticament rellevant de tot el programa: “vostè es veu votant els pressupostos de Pedro Sánchez si no hi ha a canvi un referèndum d’autodeterminació?”. No sense començar amb un “i tu més” dedicat a Podemos, Rufián va respondre que “jo em veig incapaç de no votar un pressupost que vagi en contra la pobresa habitacional, energètica o infantil” i, en canvi, “potser”, i només “potser”, el referèndum hauria de ser una condició d’entrada. Vet aquí el gran debat perquè, si aprovar pressupostos de l’estat espanyol sense demanar l’autodeterminació no és un retorn a la normalitat, ho sembla.
Font: https://www.nuvol.com/noticies/faqs-lindependentisme-no-es-normal/
Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada