Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 20 de setembre de 2018

Catalunya Nord es mobilitza pels presos polítics i els exiliats

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Resultat d'imatges de catalunya Nord presos polítics
Pancarta en favor dels presos políticsi exiliats a l'edifici del Consell Governamental de Perpinyà
Jordi Palmer

Aquest dissabte, 22 de setembre, a les 20h, al llac del Soler (Rosselló), el col·lectiu de músics de Catalunya Nord Angelets de la Terra organitza eltercer Concert per la Llibertat en defensa de la democràcia, l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats catalans.
La convocatòria arriba després de l'èxit de la Cassolada per la Llibertat davant del consolat espanyol a Perpinyà el mes de març i els dos primers Concerts per la Llibertat a Alenyà (Rosselló) i a Vilafranca de Conflent.
El tercer concert servirà també per donar a conèixer la novena compilació Angelets de la Terra –recopilatoris de música cantada en català de grups nord-catalans-. La portada del disc porta un llaç groc que simbolitza la solidaritat dels artistes de Catalunya Nord amb els exiliats i presos polítics, així com els catalans colpejat per la policia espanyola en el referèndum de l’1 d’Octubre i les víctimes de persecucions judicials per les seves idees.
concert soler affiche
Al Soler, on també es troba l’únic institut de secundària a Catalunya Nord d’immersió en català de la Bressola, hi haurà dos escenaris amb 10 grups d'estils musicals variats (rumba catalana, reggae, ska, música popular, electrònica, jazz, blues, ...) procedents de tots els Països Catalans. Corrandes són Corrandes, VerdCel, Marta Rius i Strombers són els grups del Sud de l’Albera que estan convidats ja que van participar en l'homenatge al cantautor rossellonès Joan Pau Giné, coordinat pels Angelets en 2013.
Els grups de la Catalunya Nord programats són Rumba Coumo, Ghetto Studio, Romain Lucas, Farré & Trichot, Chris the Cat i WhyNoteJazz. L’entrada és lliure, però hi haurà una caixa de solidaritat per recaptar diners per a les famílies dels presos polítics.

Una marxa a Catalunya Nord reivindicarà els dirigents independentistes a l’exili

Recorrerà els mateixos camins per on van passar l'any 1939 per simbolitzar el retorn dels exiliatsGent vinculada a entitats i associacions han organitzat una jornada el 22 de setembre per simbolitzar el retorn dels exiliats pels mateixos camins per on van passar l’any 1939. La iniciativa rep el nom de ‘Camins de tornada’ i té el propòsit de palesar que hi ha polítics independentistes exiliats.

El recorregut, que també es farà des d’Andorra i la Vall d’Aran, començarà cap a dos quarts de dotze del migdia a Morellàs (Vallespir). Els assistents passaran pels mateixos llocs per on milers de refugiats van marxar acabada la guerra de 1936-1939, anant cap a l’exili, però en el sentit invers fins a la Vajol (Alt Empordà).

‘És un homenatge a aquells que es van trobar forçats a fer-ho’, diu un dels organitzadors, Carles Garsaball. Però també ‘fa temps que estem preocupats per la situació de la Catalunya del Sud i ens preguntàvem on són els republicans espanyols i d’arreu. I la resposta és que, malauradament, o són morts o exiliats’.

Garsaball afegeix: ‘La història es repeteix i a Catalunya Nord n’hi ha molta conscienciació, perquè molts exiliats es van quedar a viure aquí.’ Dirigents independentistes exiliats, com el president Carles Puigdemont i el conseller Lluís Puig, han enregistrat vídeos en què fan una crida a participar en la jornada.

Fonts:

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial