Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

diumenge, 17 de juliol del 2016

Trencar-se la cara pel castellà? Quatre gràfics sobre llengua i discriminació

Més de la meitat de la població té com a llengua habitual el castellà, i entre el 2007 i el 2015 s'han comptabilitzat 87 casos de discriminació del català a les administracions, amb 11 agressions físiques
AURI GARCIA MORERA Barcelona,
"Vinc d'una terra on t'has de trencar la cara, literalment, per defensar la igualtat i la unió dels espanyols. Per dir que un andalús i un català són iguals. Per poder parlar en català i en castellà. O per poder veure un partit de futbol al carrer". Aquestes paraules d'Albert Rivera en un acte de campanya a Sevilla han aixecat polseguera en els últimes dies, i han estat moltes les veus que han recorregut a  dades sobre llengua i discriminació per respondre al líder de Ciutadans.
Segons l'enquesta d'usos lingüístics de la població de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), més de la meitat de la població catalana té com allengua habitual el castellà. L'any 2003 la situació de català i castellà estava pràcticament equilibrada, amb un 47,2% per al castellà i un 46% per al català. L'any 2013, l'últim del qual hi ha dades, l'avantatge del castellà s'havia ampliat a més de 14 punts, amb un 50,7% davant d'un 36,3%.
L'únic àmbit amb domini del català, dels 10 que es contemplen en aquesta enquesta, és el dels companys d'estudi, en què el 42,9% dels enquestats utilitza només el català o més el català que el castellà, mentre que el 30,8% utilitza només el castellà o més el castellà que el català. De la resta d'àmbits, el més igualat és el de les entitats financeres, en què la diferència a favor del castellà és de només un punt.  L'avantatge del castellà és molt més gran en l'àmbit laboral o el del comerç. En el gran comerç, el 48,7% de la població utilitza només el castellà o més el castellà que el català, i tan sols el 33,6% utilitza només el català o més el català que el castellà.
Pel que fa a la discriminació,  un informe de la Plataforma per la Llengua que eurodiputats catalans han dut al Parlament Europeu ha compatibilitzat 87 casos de discriminació del català a les administracions entre el 2007 i el 2015. D'aquests, 44 s'han produït a Catalunya, 30 al País Valencià, 12 a les Illes Balears i 1 a la Franja de Ponent. El 2015 és l'any en què s'han assolit xifres més altes, amb 13 denúncies a Catalunya i 4 a la resta de territoris.
Més de la meitat de casos de discriminació del català a les administracions s'han produït en l'àmbit de les forces de seguretat de l'Estat, i el segon àmbit amb més exemples ha estat el de la justícia, amb 17 casos de discriminació entre el 2007 i el 2015. "Si me hablas en catalán se suspende el juicio", una frase pronunciada per una jutge en un dels casos, és el títol de l'informe de la Plataforma per la Llengua. El document també recull que, entre aquests 87 casos de discriminació del català, hi ha hagut 11 agressions físiques.
L'any 2014, poc abans del 9-N, Ciutadans i UPYD van denunciar al Parlament Europeu la discriminació del castellà a Catalunya. Ho van fer amb unaconferència amb experts independents de diversos àmbits, alguns dels quals després s'integrarien al partit, que van centrar la seva denúncia en el funcionament de la  immersió lingüística. Sobre l'altre àmbit a què feia referència Rivera, el del futbol, aquest dilluns els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes per les agressions i amenaces a tres activistes pro selecció espanyola.
Font de les gràfiques: Source: Idescat Get the data