Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 19 de juliol del 2016

"El monument de la Feixina és un Art Déco... de collons dels guanyadors"

Neix la plataforma Sa Feixina Sí que Tomba, que pretén accelerar i reivindicar l'esbucament del polèmic monument
Membres de la plataforma Sa Feixina sí que Tomba. / ISAAC BUJ

Sona Lluís Llach: "Segur que tomba, tomba, tomba... i ens podrem alliberar". I les campanes d'un 18 de juliol llunyà que encetà una guerra que, avui dia, encara té postals visibles arreu de les ciutats. Una, segons denuncien els mateixos que entonen 'L'estaca' de Llach, és el monument de la Feixina. Després que el Consell de Mallorca anunciàs que tornarà a estudiar si el monument mereix ser protegit després que tots els informes jurídics l'instassin a fer-ho, aquest dilluns ha nascut la plataforma Sa Feixina Sí que Tomba.
Els membres de la plataforma, que condensa unes 40 organitzacions i persones individuals, pretenen 'estirar per aquí' i 'estirar per allà' el monument. Així ho representa el seu logotip, i així ho recalquen les seves paraules: "Consideram que per conèixer l'etapa funesta, no cal cap monument", ha entonat el portaveu de la plataforma, Josep Brunet. Més contundent, ha titllat els moviments defensors de la protecció del monument de "proteccionisme irracional" i d'utilitzar "falsedats per justificar l'injustificable". Per arrodonir el discurs: "Com a ciutadans, pensam que és una vergonya".
Dolors Marín, una altra de les portaveus de Sa Feixina Sí que Tomba, posa també paraules al pensament de la cinquantena de persones que s'han mogut fins davant del monument per presentar la plataforma. "S'ha d'esbucar perquè és un insult i una ofensa als familiars d'aquelles persones que encara estan als cementeris clandestins". I, amb més concreció i ironia, afegeix: "Això és un Art Déco... un art de collons dels guanyadors, de voler continuar insultant el poble de Mallorca".
Els membres de la plataforma reivindiquen l'esbucament del monument de la Feixina / M. GELABERT

Un supervivent dels atacs del creuer a què ret homenatge el monument, Paco Ferrer, també xerra. Recalca la voluntat de les famílies per voler saber on són els cossos de les víctimes i, més íntim, recorda que cada vegada que camina per davant del monument de la Feixina se li posa la carn de gallina. La membre de Memòria Històrica de Mallorca, Tonina Mercadal, ha intervingut després assegurant que "al Consell de Mallorca no li queda més remei que atendre jurídicament". Ara bé, tot i així, ha reiterat la voluntat per la qual es crea la plataforma i hi ha insistit: " No ens cansarem de posar al·legacions".
Amb el crit d'" aquesta vergonya l'hem de tomar", els integrants de la plataforma han desplegat una pancarta reivindicativa. Dos minuts més tard, s'han concentrat davant del monument per fer una imatge de grup. I tornen a cantar: "Segur que tomba, tomba, tomba... ben corcada deu ser ja".