Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 12 de desembre de 2015

Cultura tramita ‘per justícia’ la declaració de BIC immaterial de les ‘Normes de Castelló’ - La Veu del País Valencià

FONT: Cultura tramita ‘per justícia’ la declaració de BIC immaterial de les ‘Normes de Castelló’ - La Veu del País Valencià

L'expedient de declaració de BIC immaterial a favor de les Normes de Castelló es recupera i s'incoa després de romandre paralitzat i arxivat durant anys

RedactaVeu / València.

Placa commemorativa de les Normes de Castelló,
al carrer Cavallers de 
Castelló de la Plana
Cultura presentarà demà al ple del Consell la incoació de l'expedient de la declaració de Bé d'Interés Cultural Immaterial a favor de les Normes de Castelló. “Aquesta tramitació romania arxivada i ara s'ha reactivada atesa la rellevància d'un patrimoni cultural i lingüístic com són les Normes de Castelló, perquè és de justícia, perquè són un referent de la normalització de la nostra llengua i de la seua regularització, i perquè aquest expedient és fruit d'un acord amb l'Ajuntament de Castelló que feia anys que estava guardat en un calaix i que nosaltres per fi l'hem tret per a dignificar la nostra llengua i el que va significar eixa signatura de les Normes de Castelló”, ha explicat el conseller Marzà.

Les Normes de Castelló, també conegudes com a Normes del 32, van nàixer del consens de literats, gramàtics i lingüistes per tal d'afrontar tots els canvis que estava experimentant la llengua en una societat canviant i, així, garantir-ne el seu ús social, administratiu i acadèmic. És per això que la normativa que genera actualment la màxima institució en matèria lingüística, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, es basa en les Normes de Castelló.

En aquest sentit, Enric Nomdedéu, vicealcalde de Castelló de la Plana, recorda que “ja en 2010 vaig demanar la declaració BIC de les Normes de Castelló. Aquesta moció va rebre el suport de tots els grups polítics del consistori, de la Universitat Jaume I i de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua però mai no va ser aprovat per l'anterior Consell valencià; fins i tot després de ser recomanat per la Diputació de Castelló, que també va votar a favor amb unanimitat”.

Ara, aquest reconeixement, huitanta-tres anys més tard, és un tràmit necessari per tal que els parlants prenguen consciència de la necessitat de seguir una normativa i per tal d'assolir el ple suport institucional mitjançant el seu ús i promoció.

A més de les Normes de Castelló, la resolució d'incoació inclou també les instruccions per a protegir-les, a través de les competències de la Generalitat Valenciana per al seu normal desenvolupament i pervivència i la conservació dels seus valors.