Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 1 de desembre del 2015

Les falles del Pirineu, declarades Patrimoni de la Humanitat | VilaWeb

Font: Les falles del Pirineu, declarades Patrimoni de la Humanitat | VilaWeb

Falles d'Andorra la Vella
Falles d'Andorra la Vella
Les falles del Pirineu han estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Així ho ha decidit avui el comitè intergovernamental de la Unesco reunit a Namíbia.
Un dels punts que més es valora és que la transversalitat de la candidatura, que compta amb el suport oficial de tres estats. També és molt destacable que la iniciativa hagi sorgit de les diverses entitats organitzadores de les falles, que des del 2007 s’han implicat molt activament en el projecte mobilitzant a les institucions i aportant tota mena de materials i testimonis.
La candidatura de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu dels Pirineus – aquest n’és el nom oficial- aplega 63 festes del Principat, d’Occitània, d’Andorra i de la Franja de Ponent que tenen un patró comú: el foc n’és el protagonista i es fan pels volts del solstici d’estiu. Més enllà d’això la festa té moltes variants: a Isil les falles són troncs encesos de mida mitjana que els portadors es carreguen a l’espatlla, a Andorra la Vella les falles són boles molt lleugeres i es fan giravoltar i a Arties són un gran tronc que és arrossegat pels carrers del poble.
Ací podeu veure el vídeo de la candidatura:
Els municipis que celebren la festa
Els municipis on actualment s’hi celebra la festa de les falles són, a Andorra, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella; a la Ribagorça, Graus, Bonansa, les Paüls, Montanui, Saünc, el Pont de Suert i Senet; al Pallars, Barruera, Boí, la Pobla de Segur, Erill la Vall, Taüll, Vilaller, Alins, Isil, Alòs d’Isil i Durro; al Berguedà, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola; a la Vall d’Aran, Arties i Les; a la resta d’Occitània, Banhèras de Luishon, Mostajon i Vall de Varossa, i a l’Aragó, Boltanya, San Chuan de Plan.
Al nostre país, les festes declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat són el Misteri d’Elx, la Patum de Berga, els castells, el Cant de la Sibil·la, les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, a més del Tribunal de les Aigües i de la dieta mediterrània.
PATRIMONI DE LA HUMANITAT ALS PAÏSOS CATALANS, 1ª PART
PATRIMONI IMMATERIAL I ORAL


PATRIMONI DE LA HUMANITAT ALS PAÏSOS CATALANS, 2ª PART