Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 31 de març de 2015

20.000 assistents a la XXVIII Festa per la Llengua a Vila-real - La Veu del País Valencià

FONT: 20.000 assistents a la XXVIII Festa per la Llengua a Vila-real - La Veu del País Valencià

Més de 30.000 persones al primer cap de setmana de les Trobades


Comentaris 3 comentaris     
      
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (2 vots)

Els Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, l’entitat d’Escola Valenciana de la Plana Alta i la Plana Baixa, ha conclòs hui el programa d’activitats que han omplert el mes de març d’exposicions, xerrades, teatre, cinema, tallers, cercaviles i el lliurament dels Premis Sambori comarcals a Vila-real com a preludi de la Festa per la Llengua.  És la tercera vegada que Vila-real acull aquest acte d’estima pel valencià de la Plana Alta i la Plana Baixa.


RedactaVeu / Vila-real

Per a Natxo Badenes, president dels Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló i vicepresident d’Escola Valenciana: “Les famílies, els docents, els col·lectius i les entitats que participem a les festes lúdiques i reivindicatives d’estima pel valencià som la veu dels qui apuntem a la necessitat d’un nou Govern valencià que garantisca el model de l’escola que volem. La tasca de la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real és un bon model per a prendre’n nota”. Així mateix, Badenes ha recordat que “les comarques de Castelló han patit durant els últims temps un atac frontal a les unitats educatives en la nostra llengua, els casos de les escoles del centre de Castelló han estat flagrants i alhora, la lluita de les famílies exemplar”.

La Festa per la Llengua s’ha iniciat a les 10 hores  amb la tradicional cercavila dels centres educatius. Les activitats de carrer s’han combinat amb un centenar de tallers i paradetes dels centres educatius, col·lectius i entitats participants en la Trobada de la Plana.

“Hui s’han superat les previsions d’assistència en el paratge de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real. Una festa per la llengua amb el suport de la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real i dels centres educatius. L’escola i les Trobades són fets importantíssims per a la nostra llengua i estem molt contents de l’èxit de participació ”, Pasqual Batalla, tinent alcalde de Vila-real.

La pròxima Trobada se celebrarà l’1 d’abril a Xèrica, el que serà la primera festa pel valencià a l’Alt Palància, una comarca considerada de zona castellanoparlant, però on les famílies consideren que no per això els seus fills i filles han d’estar privats de rebre ensenyament plurilingüe en valencià. Per a Escola Valenciana, aquesta Trobada de l’Alt Palància ha suposat un gran pas endavant en la reivindicació del dret de totes les valencianes i els valencians a optar per l’ensenyament en valencià independentment de la zona on visquen.
 

 

Context de canvi
 
L’última vegada que la Festa per la Llengua va passar per Vila-real la situació era ben distinta. Parlem de l’any 2010 i Alejandro Font de Mora, veí de la ciutat, era conseller d’Educació. Entre d’altres mesures, intentava incorporar el xinés mandarí a les escoles mentre atacava frontalment els programes en valencià. Va ser aleshores quan Escola Valenciana va crear el lema ‘Sí al valencià’ que encara perdura.
 
La Festa per la Llengua de la Plana Alta i la Plana Baixa de 2015 se celebra en un context de canvi. Des d’Escola Valenciana es considera que el període que va iniciar d’atac al valencià Alejandro Font de Mora l’ha completat Maria José Català i ha estat un cicle molt dur per a l’ensenyament plurilingüe, de qualitat i en valencià. 
“Amb el Sí al valencià vàrem aturar el decret de Font de Mora, amb l’Escola que volem tenim com a objectiu potenciar un canvi sempre en positiu al sistema educatiu valencià de cara al curs que ve”, ha declarat el president d’Escola Valenciana. Vicent Moreno ha apuntat amb aquestes paraules la necessitat d’impulsar una Llei Educativa Valenciana i de desenvolupar com cal la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.
 
Per a recuperar un sistema educatiu digne, competent i que assegure la qualitat educativa a l’alumnat valencià, Escola Valenciana compta amb un document obert anomenat ‘Model de l’escola que volem’. Aquest document traça les línies educatives per recuperar l’escola i la llengua a l’escola. A principis del mes de maig el document quedarà tancat amb les aportacions de diferents agents de la comunitat educativa que s’hagen inclòs i serà un model que tindran als seu abast tots els partits polítics de cara al nou govern que es configurarà a la primavera.

Trobades per a l’escola del Segle XXI


Comentaris 2 comentaris     
      
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (8 vots)

Fotos: La Veu del País Valencià
Foto: La VeuEtiquetes
Escola ValencianaLlengua,Trobades 2015
Per a tots els agents socials preocupats per l’educació del poble valencià, resulta evident que les actuacions dels poders públics en els darrers anys han anat configurant un model d’escola retrògrad pel que fa a la ideologia que el sustenta, antiquat en continguts i propostes pedagògiques, que margina el valencià com a llengua pròpia del país, que promou interessos econòmics i ideològics en contra d’una escola pública i laica, amb edificis i instal·lacions insuficients i inadequats i retallades escandaloses en recursos humans i materials. La situació s’ha fet insostenible excepte, és clar, per als qui es beneficien d’aquest model.

És hora ja que entre les persones més conscients i preocupades per l’educació es puga obrir un debat en el qual puguen participar tots els sectors implicats —famílies, professorat, forces polítiques i sindicals, ciutadans, etc.— per tal de consensuar i assumir un model diferent d’educació, dotar-lo dels recursos humans i materials necessaris, aplicar-lo amb el compromís i suport de tots i cadascun dels ciutadans i institucions, i fer-ne un seguiment continuat per tal que avance en línia amb el consens adoptat.
 

Aquest és l’objectiu que planteja Escola Valenciana. Un debat enriquidor que permeta construir l’escola valenciana del segle XXI que necessitem. I aquest camí, aquest recorregut té una primera estació en les Trobades d’aquesta primavera. Unes festes d'estima per la llengua que acompleixen 30 anys i que faran eixir al carrer més de 200.000 persones per portar a la seua samarreta i al seu cor el lema l'Escola que volem i que té significats ben contundents: L'escola que volem en referència a l'escola que ens estimem. L'escola que volem referida al model d'escola en valencià al qual aspirem. L'escola que volem com a sinònim de desig de canvi, allò al que cal que estiga atent el govern de la Generalitat Valenciana que es configure a partir del 24 de maig.

Les Trobades, a hores d’ara, reivindiquen una nova escola per al segle XXI basada en uns trets fonamentals que cal fer realitat dia a dia en les aules amb els recursos adequats. Una escola plurilingüe i intercultural. Valenciana. Pública, gratuïta i laica. Inclusiva. Democràtica. Oberta i participativa. Crítica, creativa i innovadora. Compromesa amb l'entorn local i global. Coeducadora. Humana. Una escola que ha de dir prou a les imposicions, a les discriminacions i precarietats, a les retallades i a les ocurrències de portes tancades i autoodi.
 Després de dècades, ha arribat l'hora de fer efectiva la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià i de crear una Llei Educativa Valenciana que garantisca la millor educació possible al nostre alumnat. El desenvolupament jurídic és fonamental per a normalitzar el valencià tant a l'escola com al carrer. És per això que és necessari establir el requisit lingüístic en la funció publica, tindre una radiotelevisió pública, de qualitat i en valencià o promoure la cultura en la nostra llengua.

Quan a les Corts Valencianes el PP aprova la nefasta i traïdora Llei d’Identitat Valenciana, s’oblida de les Trobades com a referent de normalització del valencià com a llengua pròpia. La tasca d’Escola Valenciana és impagable i ja veurem si algun dia pot estar reconeguda per la Generalitat Valenciana al mateix nivell que la reconeixen milers i milers de famílies valencianes. Però no hi ha cap problema, les Trobades 2015 són més que mai l’altaveu de les demandes de les comunitats educatives d'arreu del País Valencià i fan paleses les reivindicacions de les persones compromeses que aspirem a una societat millor.
 
Per totes aquestes raons, espere trobar-vos a les Trobades i Festes per la Llengua.