Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 9 de març del 2016

Dignificació lingüística de la llengua i cultura popular a la Franja de Ponent - tornaveu

Font: Dignificació lingüística de la llengua i cultura popular a la Franja de Ponent - tornaveu


L’ús social del català a les comarques de la Franja de Ponent es redueix progressivament tant en l’àmbit públic com en el privat. La visualització del català és difícil, sobretot en les comunicacions públiques i en situacions de formalitat més elevada. L’avís el fa l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, que afegeix que l’ús del català entre els joves disminueix de forma alarmant, perquè la presència de la llengua en l’escolarització i socialització dels infants és anecdòtica, malgrat que els centres educatius tenen projectes de bilingüisme i trilingüisme. Davant d’aquesta situació, els acadèmics adverteixen que el “procés pot ser irreversible, recuperar l’ús social d’una llengua perduda és pràcticament impossible”.

Aquest és el punt de partida de les Jornades per la dignificació lingüística Llengua i cultura popular que organitza el Casal Jaume I de Fraga, que tindran lloc el cap de setmana de l’11 al 13 de febrer. El nucli de les jornades serà dissabte 12, en què es farà la ponència El món dels contes i l’escola a càrrec de Jaume Cela, mestre, i Juli Palou, educador. A continuació, es farà la conferència Vat astí, un sarpat de relats fragatins Descans, i la jornada acadèmica clourà amb la ponència Hi havia una vegada... a càrrec de Joan Soler i Amigó, especialista en cultura popular, i Nadia Ghulam, contacontes.
La tarda de dissabte es podrà participar a La ruta dels poetes, visita per la Fraga vella a càrrec d’Idoia Moreno, i diumenge al matí es farà una a Sena i a Villanueva de Sigena a càrrec de Quim Salleras, historiador.
El programa complet de les jornades el trobareu fent clic aquí



Import: viatge i dinar 35 €
Inscripcions:

Indrets del Record. Tel. 93 317 84 68. indretsdelrecord@gmail.com
Llibreria Clau de Volta. Tel. 638 04 94 27. claudevolta@hotmail.com
Casal Irla d’Horta-Guinardó.

Trobades de difusió de la Memòria Històrica
Aquestes trobades continuen el referent patriòtic independentista que hi va donar Enric Garriga Trullols, president i fundador de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC). Els motius concrets són molt variats (conèixer el país, la seva història, la seva cultura, la seva projecció al món), però tots conflueixen en un mateix objectiu: honorar la nació catalana i la seva gent, camí de la independència.
Cada trobada és una convocatòria per manifestar la voluntat del poble, que mitjançant totes les iniciatives possibles és cridat a aconseguir la República Catalana. Endavant, República! és el lema que ens proposa ara mateix l’Assemblea Nacional Catalana. Empenyem el Procés! és la divisa que ens ha d’unir per aconseguir la causa de la independència.